Zorluklara rağmen, AB ülkelerinin dışişleri ve içişleri bakanları bu hafta, çoğunlukla Afrika'da olmak üzere göçmenlerin bıraktığı veya transit geçtiği diğer ülkelerle ticaret, kalkınma yardımı, yatırım, eğitim ve vizeleri kullanarak nasıl daha iyi "ortaklıklar" geliştirebileceklerini tartıştılar. Hollandalı AB milletvekili Tineke Strik AP’ye yaptığı açıklamada, AB-Türkiye anlaşmasının “mültecilerin kabulünün sorumluluğunu Avrupa dışındaki ülkelere kaydırmak için kapıyı açtı.

DÜZENLEME YOLDA

Brüksel ve Ankara'dan gelen son sinyaller, Yunan adalarına göçmen girişlerini birkaç yıl içinde düşüren 2016’da imzalanan anlaşmayı yeniden canlandırmak için bir düzenleme bulunacağını ve şartlarında bir güncelleme yapılmasının muhtemel olduğunu gösteriyor.

ANLAŞMA HAYAT KURTARDI

AB dış politika sorumlusu Josep Borrell, 27 ulustan oluşan bloğun liderlerinin zirvesine bir rapor sunmadan önce, "Bunun uygulanmaya devam etmesi ve göç konusunda işbirliği için kilit çerçeve olmaya devam etmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi. Borrell için anlaşma hayat kurtardı, çoğu insanın Ege Denizi'ni Midilli ve Samos gibi adalara geçmeye çalışmasını engelledi ve Türkiye'deki mültecilerin koşullarını iyileştirdi.

ÇATIŞMALAR YAŞANDI

Anlaşmanın etkisi hemen hissedildi. Türkiye'den gelen mülteciler iki yıl içinde düştü ama AB ülkeleri arasındaki anlaşmazlıklar bugün de devam ediyor. Bir yıl önce anlaşmanın durma noktasına gelmesiyle Türkiye, binlerce göçmenin ülkeden ayrılmasına onay verdi ve Yunanistan sınırında çatışmalar yaşandı. (AP)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com