Açıklamada, "Türkiye ile Yunanistan arasındaki anlaşmazlıklara rağmen, iletişim kanallarının açık tutulması ve ikili ilişkilerin iyileştirilmesi konusunda anlaşmaya varıldı" denildi. 

Yunanistan başbakanı toplantıdan sonra gazetecilere verdiği demeçte, "Şu anda o kadar çok zorlukla karşı karşıyayız ki. En önemli şey bizi ayırandan ziyade birleştiren şeye konsantre olmaktır" dedi. 

Komşu NATO üyelerinin liderleri arasındaki toplantı, Ankara'nın çatışmada arabuluculuk yaparak bölgesel bir güç oyuncusu olarak itibarını güçlendirmeye çalıştığı bir dönemde gerçekleşti.

2020 YILI KRİZLE GEÇMİŞTİ

İstanbul Ekonomi ve Dış Politika Araştırmaları Merkezi Başkanı Sinan Ülgen, AFP'ye verdiği demeçte, "Her iki ülke açısından bakıldığında, aralarında potansiyel olarak yeni bir kriz olması, bu zamanda kesinlikle çok istenmeyen bir şey olurdu" dedi. 

Yunanistan ve Türkiye ilişkileri, doğalgaz kaynakları ve kıyılarındaki sulardaki kriz nedeniyle 2020'de tehlikeli bir açmaza girdi. Miçotakis daha sonra Yunanistan'ın on yıllardır en iddialı silah alım programını açıkladı ve Fransa ile bir savunma anlaşması imzaladı.

Üst düzey Türk yetkililer, Ege Denizi'nin bazı bölgelerinde Yunan egemenliğini sorgulamaya devam ediyor, ancak Ankara geçen yıl Atina ile ikili görüşmelere yeniden başladı.

‘DEĞİŞEN DÜNYA’

Avrupa Dış İlişkiler Konseyi Üyesi Aslı Aydıntaşbaş AFP'ye verdiği demeçte, "Açıkçası Türkiye, bir tür çok iddialı dış politika izledikten ve bölgesel olarak izole edildikten sonra, bölgesel rakipleriyle çok net bir normalleşme dalgası izliyor. Bence hem Türk hem de Yunan liderler dünyanın değiştiğini ve Avrupa güvenlik düzenine üç ay önce hayal etmedikleri şekillerde meydan okunduğunu anlıyorlar" dedi. (Middle East Eye)