Şansölye Angela Merkel'in 2015 yılında yüz binlerce Suriyeli mülteciye kapıyı açma kararı, Almanya'nın 2017'deki son federal seçim kampanyasının belirleyici bir konusuydu.

SURİYELİ SAYISI 700 BİNİ GEÇTİ

Federal istatistiklere göre Alman vatandaşlığı alan Suriyelilerin sayısı 2020'de yüzde 74 artarak 6 bin 700'e yükseldi. Suriyeli mültecilerin toplam sayısının 700 binin üzerinde olduğu tahmin ediliyor, ancak vatandaşlık almak zaman ve çaba gerektiriyor.

Entegrasyon ve Göç Uzman Konseyi'nin (SVR) 2020 yılında yaptığı bir araştırma, 2017'de göçmen kökenli Almanların yalnızca yüzde 65'inin, yerli Almanların yüzde 86'sına karşı oy kullandığını ortaya koydu.

'KARAR VEREMİYORUM'

Freiburg kentinde yaşayan bir doktor olan Mahmoud Al Kutaifan, 2017 seçimlerinde oy kullanmak için zamanında vatandaşlığa kabul edilen birkaç Suriyeli arasında yer alıyor.

Kutaifan, "Duygularımdan dolayı, mültecileri desteklediği için Merkel'in partisine oy verdim" dedi. Bu karardan pişman olmasa da, Merkel sonrası dönemi düşünen diğer birçok Alman seçmen gibi o da bu sefer nasıl oy kullanacağından emin değil. Kutaifan, "Seçim tarihi yaklaşıyor ama dürüst olmak gerekirse henüz karar vermedim" dedi. 

'BÜYÜK FIRSAT'

Tarek Saad, anavatanlarındaki savaştan kaçan diğer Suriyeli mültecilere Almanya'da yeni bir ev edinmeleri için yardım etmeye hevesli ve 26 Eylül'deki federal seçimleri tam da bunu yapmak için bir fırsat olarak görüyor. Saad, Suriye'de iki kurşun yarasıyla Almanya'ya geldikten sadece iki yıl sonra 2016'da katıldığı Sosyal Demokratlar (SPD) için Baltık kıyısındaki Schleswig-Holstein eyaletinde kampanya yürütüyor.

28 yaşındaki siyaset bilimi öğrencisi, "Hayatımı zorlaştıran şeylerin başkalarına da eziyet etmek olduğunu düşündüm. Bunları bir an önce aşmak için bir siyasi partide olmak gerekir" dedi.

Birçok mülteci gibi ilk kez bir Alman olarak oy kullanacak olan Saad, "Ebeveynlerimiz uzun yıllar Suriye'de farklı bir siyasi sistem altında yaşadılar. Bu, Almanya'da yeni bir nesil yetiştirmek için bir fırsat" dedi. 

Reuters