Kaynaklardan biri, Middle East Eye'a verdiği demeçte, "Türkiye, Mısır'a karşı bloğunu kaldırdı ve NATO ile ortaklık geliştirmesine izin verdi. Türkiye, Akdeniz Diyaloğu'nun (NATO ve Akdeniz ülkeleri için bir forum) bir parçası olarak NATO ile ortaklığını ilerletmesi için Mısır'ı destekliyor ve Ankara, bu çerçevedeki tüm faaliyetlere Mısır'ın katılımını destekliyor" dedi.

DARBEDEN YILLAR SONRA GELEN ÇABALAR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu geçen hafta televizyonda yaptığı açıklamada, Türkiye'nin NATO içinde Mısır'a daha fazla ayrıntı vermeden jest yaptığını söyledi. 

Geçtiğimiz aylarda, Türkiye ve Mısır, Mısır'ın demokratik olarak seçilen ilk cumhurbaşkanı olan selefi Muhammed Mursi'yi devreden bir darbenin ardından, Ankara'nın Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'yi ülkenin meşru lideri olarak tanımayı reddetmesi üzerine kırılan ilişkileri düzeltmeye çalıştı.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER’E RAĞMEN YAKINLAŞMA ÇAĞRISI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sisi'nin darbe sonrası baskı altındaki Müslüman Kardeşler liderlerine ve üyelerine yönelik insan hakları ihlallerinin savunucusuydu. 

Bu ayın başlarında, açık bir yakınlaşma girişiminde, dışişleri ve savunma bakanları da dahil olmak üzere üst düzey Türk yetkililer, ilişkilerin iyileştirilmesi için kamuoyuna çağrıda bulundular.

İsminin açıklanmaması koşuluyla konuşan bir NATO yetkilisi, Mısır, İsrail, Fas ve Tunus'u kapsayan Akdeniz Diyaloğu'nun hâlâ faal olduğunu söyledi. 

Yetkili, ittifakın geçtiğimiz günlerde Mısır güvenlik önceliklerini NATO’nun bölgedeki güvenlik çıkarlarıyla birleştirmek için yeni bir Bireysel Ortaklık İşbirliği Programını onayladığını doğruladı.

‘’ORTAK ÜLKELERE KATKI SAĞLIYOR’’

Yetkili, "NATO'nun Mısır ile uzun süredir siyasi diyaloğu ve pratik bir işbirliği var. Bu çerçeve, İttifak ile Akdeniz bölgelerindeki ortakları arasında siyasi diyalog ve pratik işbirliğini
geliştirmek için oluşturuldu" dedi. Konuya aşina bir Türk yetkili, programların ortak ülkelere, ittifak dışındaki devletler için değerli olan NATO düzeyinde askeri ve teknik eğitim sağlamanın iyi bir yolu olduğunu söyledi.