Pekin'in, nüfus artışını kontrol etmek için birçok Uygur kadınını kısırlaştırmaya veya doğum kontrol cihazları takmaya zorladığı iddia ediliyor. Ancak Çin, bu iddiaları yalanladı. Hafta sonu, bu tweet'in yerini sosyal medya sitesinden gelen ve tweetin daha fazla ayrıntı vermeden Twitter'ın kurallarını ‘ihlal ettiğini’ söyleyen bir mesaj aldı.

"ÖZGÜRLÜK VERDİK"
Orijinal tweette, devlet tarafından işletilen bir gazete olan China Daily'nin Sincan'daki aşırılığın ortadan kaldırılmasının "Uygur kadınlarının çocuk sahibi olup olmayacaklarına karar verirken daha fazla özgürlük verdiğini" iddia eden bir makalenin linki vardı. Makale, Sincan Kalkınma Araştırma Merkezi'nin "Bazı batılı bilim adamları ve politikacıların defalarca iddia ettiği gibi, Uygur nüfusundaki değişimin halkın 'zorla kısırlaştırılmasından' kaynaklanmadığını’’ belirten bir rapora atıfta bulundu.

NÜFUS YÜZDE 84 DÜŞTÜ

Geçen yıl, Çinli bilim adamı Adrian Zenz'in bir raporu, Uygur ve diğer etnik azınlık kadınlarının doğum kotalarını aşan gebelikleri iptal etmeyi reddettikleri için kamplarda hapsedilmekle tehdit edildiğini iddia etti. Raporda ayrıca, yasal olarak izin verilenden fazla çocuğu olan Uygur kadınlarının istemeden rahim içi cihazlar takıldığını, diğerlerinin ise kısırlaştırma ameliyatı olmaya zorlandığı belirtildi. Bay Zenz'in verilerine göre, Sincan'daki doğal nüfus artışı son yıllarda önemli ölçüde azaldı, büyüme oranları 2015 ve 2018 arasında en büyük iki Uygur ilinde yüzde 84 düştü.  (BBC)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com