Yaklaşık 12 metre uzunluğunda ve üç metre çapında olan bir roket parçaları, Cuma günü Ay'ın uzak tarafına çarpacak.Üç tonluk uzay çöpü, Ay'a doğru neredeyse 10 bin kilometrelik hızla savruluyor, ancak kimse bu roketi üstlenmeye istekli değil. İşte detaylar… 

Ancak teleskoplar bunu göremeyecek, yani uydu görüntülerini kullanarak etkiyi doğrulamak aylar alabilir.20 metre çapında bir delik açması ve ay tozunu yüzlerce kilometre uzağa göndermesi bekleniyor.

ÜNLÜ İSİM ‘ÇİN’ DİYOR

Çarpışma rotası ilk olarak asteroitleritakip eden Bill Gray tarafından fark edildikten sonra çöplerin kaynağı olarak Elon Musk’ın SpaceX şirketini gösterdi. Ancak matematikçi ve fizikçi olan Gray, Şubat ayında iddiasını düzelterek, 2014 yılında Ay'a bir test örneği kapsülü gönderen bir Çin’in roketinin parçası olduğu sonucuna vardı.Gray, Associated Press'e verdiği demeçte, "Bu tür konularda biraz daha temkinli oldum, ama gerçekten başka bir şey olabileceğini düşünmüyorum" dedi. 

Şubat ayında Çin dışişleri bakanlığından bir sözcü, söz konusu roketin üst aşamasının Dünya atmosferine yeniden girdiğini ve yandığını söyledi.ABD Uzay Komutanlığı, 2014 Ay görevinden Çin roketinde bulunan parçaların yörüngeden çıkmadığını söyledi.

‘KİMSENİN UMRUNDA DEĞİL’

Ay'ın birçok krateri var. Sürekli bir meteor yağmuru, asteroit ve ara sıra gelen uzay aracıyla karşı karşıyadır, ancak gerçek bir atmosferiolmadığı savunmasızdır.Ay'da da hava yok ve bu nedenle kraterler sonsuza kadar var olacak.

Gray, uzay çöpü sorununun Çin veya başka herhangi bir ülke ile sınırlı olmadığını belirterek, "Hiç kimse bu tür bir yörüngede çöplerle ne yaptıkları konusunda dikkatli değil" dedi.

Geçen yıl Kasım ayında Rusya, enkaz oluşturan ve Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki yedi mürettebatı tehlikeye atan "pervasız ve sorumsuz" bir silah testi nedeniyle eleştirildi.Uzay istasyonundaki astronotlar, son yıllarda uzay çöpüne çarpmamak için bir dizi "kaçınma manevrası" yapmak zorunda kaldılar. (Sky News)