Ukrayna'nın NATO üyeliği tartışması Ukrayna Rusya krizini oluşturması Dünya kamuoyunda günlerdir tartışıldı. Bir taraftan ABD'nin sürekli olarak 'Rusya Ukrayna'yı her an işgal edebilir' ısrarı sürerken Ukrayna'nın İngiltere Büyükelçisi Vadym Prystaiko, "Rusya'yla savaştan kaçınmak için NATO üyeliği girişiminden vazgeçebileceklerini" açıklamasında bulundu 

'BU ŞEKİLDE TACİZ EDİLİYORSAK'

BBC'ye konuşan Prystaiko, 'Kiev'in NATO üyeliğine dair pozisyonunu değiştirip değiştiremeyeceğine' dair soruya yanıtında, Ukrayna'nın NATO'ya katılma hedefinde 'esneklik' göstermeye istekli olduğunu söyledi. Prystaiko, "Özellikle de bu şekilde tehdit ediliyorsak, bu şekilde şantaja maruz kalıyorsak ve buna itilirsek..." ifadelerini kullandı.

RUSYA SINIRI 'KIRMIZI ÇİZGİ'

Rusya ile Batı arasında son dönemde tırmanan krizin temel sebeplerinden biri, Ukrayna'nın olası NATO üyeliği. Moskova, NATO'nun komşu Ukrayna'yı da kapsayacak şekilde genişlemesini ve Batı ittifakının Rusya sınırlarına füzeler yerleştirme ihtimalini 'kırmızı çizgi' olarak belirlemiş durumda. Rusya Devlet Başkanı bu çerçevede, ABD ve NATO'dan Ukrayna'nın NATO üyesi olmayacağına dair garanti de içeren bir dizi güvenlik talebinde bulundu. 

'ABD ISRARCI'

Başını ABD ve İngiltere'nin çektiği Batılı ülkeler ise Putin'in Ukrayna sınırlarına 100 bini asker yığmasını gerekçe göstererek 'her an bir işgalin başlayacağı' tezinde ısrarcı.

KİEV'DE GÖRÜŞMELER BAŞLADI

Öte yandan, krizin çözümüne ilişkin diplomasi trafiği de devam ediyor. ABD Başkanı Joe Biden dün Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'le yaptığı telefon görüşmesinde olası bir işgal senaryosunda 'hızlı ve sert bir yanıt verileceğini' söyledi. Zelenskiy'nin ise bir dayanışma göstergesi olarak Biden'ı Kiev'e davet ettiği belirtildi. Almanya Başbakanı Olaf Scholz da bugün Kiev'e gidiyor.

Ukrayna hükümeti ise dün, Rusya dahil tüm AGİT üyelerini 48 saat içinde toplantıya çağırdı.