Bir basın toplantısında bir Rus işgali tehdidi hakkında sorulduğunda, "Tahminim hareket edecek, bir şeyler yapması gerekiyor" dedi. Ancak Rus liderin Batı'yı "test etmek" için "ciddi ve ağır bir bedel" ödeyeceği konusunda uyardı. Moskova, saldırı veya işgal planlarını reddediyor, ancak sınırdaki birliklerini artırdı. Ukrayna sınırlarına yakın yaklaşık 100 bin Rus askeri olduğu tahmin ediliyor.

İLERLEME SAĞLANAMIYOR

Beyaz Saray yetkilileri daha sonra, basın toplantısında bazı gazetecilerin Biden'ın Ukrayna'ya küçük bir saldırıya izin verip vermeyeceği konusunda soru sormasının ardından ABD'nin tutumunu açıklayan bir bildiri yayınladı. Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki yaptığı açıklamada, "Eğer herhangi bir Rus askeri gücü Ukrayna sınırını geçerse, bu yeni bir işgaldir ve bu, ABD’den ve müttefiklerimizden hızlı, şiddetli ve birleşik bir yanıtla karşılanacaktır" dedi. Rusya, Ukrayna'nın asla NATO'ya katılmaması ve savunma ittifakının askeri faaliyetlerinin Polonya dahil üye ülkelerde sınırlandırılması da dahil olmak üzere Batılı hükümetlere bir dizi talepte bulundu. Geçen hafta Batı ile Rusya arasındaki müzakereler, Moskova'nın bazı taleplerinin reddedilmesiyle bir ilerleme sağlayamadı.

‘PUTİN DÜNYAYA HÜKMEDEMEZ’

Putin'in niyetleri hakkındaki görüşlerinin sorulması üzerine Biden, "Batı'yı test edeceğini düşünüyor muyum? Amerika Birleşik Devletleri ve NATO'yu mümkün olduğu kadar önemli ölçüde test edecek mi? Evet, sanırım yapacak ama bence bunun için ciddi bir bedel ödeyecek" dedi. Biden, "Hareket etmesi halinde uygulanacağına söz verdiğim gibi yaptırımları hiç görmedi" diyen Biden, cezanın kesin seviyesinin herhangi bir işgalin boyutuna bağlı olacağını da sözlerine ekleyerek, "Vladimir Putin'in tam bir nükleer savaştan yoksun olduğunu, dünyaya hükmetmek için çok iyi bir konumda olmadığını anlamasını umuyorum. Bu yüzden böyle düşündüğünü sanmıyorum, ancak bu endişe verici" dedi. Ayrıca, olası bir Rus saldırısı karşısında NATO müttefiklerinin aynı sayfada kalmasının "çok önemli" olduğunu söyledi.