NATO, ortak tatbikatların Rusya'nın Soğuk Savaş'tan bu yana eski Sovyet Belarus’a yaptığı en büyük konuşlandırmayı işaret ettiğini söyledi.ABD, tatbikatı Ukrayna üzerindeki gerilimde "tırmandırıcı" bir eylem olarak nitelendirdi.

Rusya, sınırda 100 binden fazla asker toplamasına rağmen Ukrayna'yı işgal etme planlarını defalarca reddetti.Ancak ABD dahil bazı Batılı ülkeler, her an bir Rus saldırısının gelebileceği konusunda uyardı.

‘EŞİ OLMAYAN TEHDİTLERLE KARŞI KARŞIYAYIZ’

Belarus ile yapılacak tatbikatlara yaklaşık 30 bin Rus askerinin katılması bekleniyor.Belarus lideri Alexander Lukaşenko, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sıkı bir müttefiki. Kremlin, 2020'de Belarus'ta büyük protestolar patlak verdiğinde Lukaşenko’yu desteklerken, çoğu Batılı ülke yaptırımlar uyguladı ve uzun süredir liderin lehine düzenlendiğine inanılan seçim sonuçlarını tanımayı reddetti.Kremlin’den bir sözcü, ortak tatbikatları ciddi olarak nitelendirerek Rusya ve Belarus’un "benzeri görülmemiş tehditlerle karşı karşıya olduğunu" söyledi.

Ancak Rusya'nın AB elçisi Vladimir Chizhov BBC'ye yaptığı açıklamada, ülkesinin hala diplomasinin Ukrayna üzerindeki krizin tırmanmasına yardımcı olabileceğine inandığını söyledi. Şu anda Belarus'ta bulunan Rus birliklerinin tatbikatlardan sonra daimi üslerine döneceklerini söyledi.

BATI DÜNYASI TEDİRGİN

Beyaz Saray Sözcüsü JenPsaki, "Bu askeri tatbikatların hazırlığına baktığımızda, bunu kesinlikle gerilimi azaltıcı bir eylem değil, kesinlikle daha fazla tırmandırıcı bir eylem olarak görüyoruz" dedi.Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, çatışmanın çözümüne ilişkin müzakerelerin yeniden canlandırılacağını ve Rusya ve Ukrayna'nın yanı sıra Fransa ve Almanya'yı içereceğini söyledi.

Almanya Başbakanı OlafScholz, bugün Berlin'de Baltık liderleriyle bir araya gelecek.Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen ile düzenlediği ortak basın toplantısında, "Görev Avrupa'da güvenliği sağlamak ve bunun sağlanacağına inanıyorum." dedi.İngiltere Başbakanı Boris Johnson, NATO müttefiklerini desteklemek için bugün Brüksel ve Varşova'ya seyahat edecek.

Johnson'ın gezisi, Dışişleri Bakanı Liz Truss ve Savunma Bakanı Ben Wallace'ın da Perşembe günü Moskova'da Rus mevkidaşlarıyla bir araya gelmesi nedeniyle diplomatik faaliyetteki artışın bir parçası. (BBC)