Ukrayna kuvvetlerinin ilerleyişi sırasında, çoğu numaralarla işaretlenmiş tahta haçlar, kasabanın dışındaki bir ormanda keşfedildi. Yetkililer, mezarların bir kısmını Cuma günü açmaya başlayacaklarını söyledi. Kurbanlara ne olduğu henüz belli değil, ancak ilk raporlar bazılarının bombardımandan ve sağlık hizmetlerine erişim eksikliğinden ölmüş olabileceğini gösteriyor.

‘RUSYA HER YERE ÖLÜM BIRAKIYOR’

Bölgenin polis şefi olan Volodymyr Timoşko, bölgede 400'den fazla cesedin gömüldüğünün düşünüldüğünü söyledi. Savaşın ilk günlerinde işgal edilen İzyum, Rusya tarafından güçlerini doğudan tedarik etmek için önemli bir askeri merkez olarak kullanıldı.

Başkan Volodymyr Zelenski, her gece yaptığı konuşmada bölgede "gerekli işlemlerin" başladığını söyleyerek "Dünyanın gerçekte neler olduğunu ve Rus işgalinin neye yol açtığını bilmesini istiyoruz. Buça, Mariupol, şimdi ne yazık ki İzyum... Rusya her yere ölüm bırakıyor ve bunun için sorumlu tutulmalıdır" diye ekledi. 

Ukraynalı lider, bu baharda başkent Kiev yakınlarındaki Buça'da ve ayrıca şu anda Rus birlikleri tarafından işgal edilen Mariupol yakınlarında bulunan toplu mezarlara atıfta bulundu. Cumhurbaşkanı Zelensky'nin ofisinin başkanı olan Andriy Yermak, toplu mezar olduğu iddia edilen alanın bir fotoğrafını tweetledi ve daha fazla bilgi beklendiğini söyledi. (BBC)