Beyaz Saray Basın Sekreteri Jen Psaki, hamlenin Kongre'ye bildirildiğini doğruladı. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, bunun ABD hükümeti için "şimdiye kadarki en hızlı transfer" olduğunu söyledi.

Helikopterler, Afganistan’ın Taliban tarafından ele geçirilmesinden beri zaten Ukrayna’da bulunuyor. Bildirildiğine göre, Ukrayna Savunma Bakanı Alexey Reznikov onları Kasım ayı sonlarında Pentagon'dan, feshedilmiş Afgan Ordusu için ayrılan mühimmatla birlikte talep etmişti.


©  US Army/Staff Sgt. Todd Pouliot

‘AFGANİSTANLILAR KULLANIMINA AŞİNAYDI’

Pentagon, Afgan Ulusal Ordusu için 30 helikopter satın almak için 2010 ortasına kadar yaklaşık 648 milyon dolar harcamıştı ve Kongre'den 10 helikopter için daha fon istedi, ancak Amerikan yapımı uçak almadığı için eleştirileri üzerine çekti.

ABD askeri yetkilileri, Mi-17'nin Afganistan düşünülerek tasarlandığını, Afganların buna daha aşina olduğunu ve kullanımının ABD yapımı Blackhawks veya Hueys'ten daha kolay olduğunu savundu.

ABD'nin Afganistan'a sağladığı donanımın çoğu, geçen yıl, aralarında bazı Mi-17'ler, Mi-35 savaş gemileri ve hatta ABD yapımı Blackhawk helikopterlerinin yanı sıra Humvee'ler, zırhlı araçlar ve çeşitli küçük silahlar da bulunan Taliban tarafından ele geçirildi. (RT)