Bu arada Rusya, ABD'nin Rusya'nın ana taleplerini reddetmesinin ardından krizi çözmede "iyimserlik için çok az zemin" gördüğünü söylüyor. Son haftalarda Ukrayna sınırlarına on binlerce Rus askerinin yığılması, bir işgal korkularını körükledi. Ancak Rusya saldırı iddialarını reddediyor.

‘KARARLIYIZ’ YORUMU

ABD başkanı bu yorumları, Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky ile yaptığı telefon görüşmesinde yaptı.Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Emily Horne, "Başkan Biden, Rusların Şubat ayında Ukrayna'yı işgal etme olasılığının belirgin olduğunu söyledi. Bunu alenen söyledi ve biz de aylardır bu konuda uyarıda bulunuyoruz” dedi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Başkan Biden'ın görüşmeleri sırasında "ABD'nin müttefikleri ve ortaklarıyla birlikte Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi halinde kararlı bir şekilde yanıt vermeye hazır olduğunu teyit ettiği" belirtildi.Zelensky, "gerginliğin azaltılması konusundaki son diplomatik çabaları tartıştıklarını ve gelecek için ortak eylemler üzerinde anlaştıklarını" söyledi.

11 MİLYAR DOLARLIK PROJE ‘ÇÖPE’ GİDİYOR

ABD, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi halinde Rus gazını Batı Avrupa'ya gönderecek önemli bir boru hattının açılışını durdurmakla tehdit etti. Kuzey Akımı 2 boru hattı Rusya'dan Almanya'ya gidiyor ve Berlin'deki yetkililer, Rusya'nın saldırması durumunda projenin yaptırımlarla karşı karşıya kalabileceğini söyledi.

Batılı müttefikler, işgal etmesi halinde Rusya ekonomisini hedef alacaklarını söylüyor ve son yorumlar tutumlarının sertleştiğine işaret ediyor. Bin 225 kilometrelik boru hattının inşası beş yıl sürdü ve 11 milyar dolara mal oldu. Baltık Denizi'nin altından geçecek olan enerji projesi, Rusya'nın Almanya'ya olan gaz ihracatını ikiye katlayacak şekilde tasarlandı.

ABD, Moskova'ya "ileriye dönük ciddi bir diplomatik yol" teklif ederken bu talep Rusya tarafından reddedildi.Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD'nin yanıtının "iyimserlik için çok az zemin" bıraktığını, ancak "diyaloğu sürdürmek için her zaman umut olduğunu, bu hem bizim hem de Amerikalıların çıkarına olduğunu" da sözlerine ekledi. (BBC)