Putin'in Rusya'sı kitabının yazarı LiliaShevtsova, "Gerilim Putin'in en sevdiği araçtır. Ateşi açıp kapatarak tansiyonu koruyacak. Mantığını korursa, tam bir istila girişiminde bulunmayacaktır. Ancak siber saldırılar ve Ukrayna'yı ekonomik olarak sıkıştırmak gibi çeşitli olası eylemleri var. Donetsk ve Luhansk bölgelerinin tamamı da mümkün. Farelerle oynayan bir kedi gibi olacak" diyor. 

‘AŞAMA AŞAMA İLERLEYECEK’

Kremlin duvarlarının arkasında neler olup bittiğini anlamak yeterince zor. Putin'in aklını okumak daha da zor.Ancak açıklamaları ve konuşmaları, motivasyonunun ipuçlarını veriyor. Başkan Putin, Rusya'nın güç, toprak ve nüfuzunu kaybetmesiyle Soğuk Savaş'ın sona erme şeklinden derinden kırgın. NATO'nun doğuya genişlemesi onu rahatsız ediyor.

University College London'da kıdemli araştırma görevlisi olan Vladimir Pastukhov, “Aşama aşama ilerleyecek. Önce ayrılıkçı bölgeleri tanıdı. Sonra asker koyacak. Daha sonra o bölgeler Kırım senaryosuna göre Rusya'ya katılım için referandum ilan edebilir. Sonra belki yerel bir seçim olur. Oyunu kurallarına göre oynamasına izin verilirse, bunu mümkün olduğu kadar uzun süre yapacak. Eti yavaş ateşte pişirecek" dedi. 

‘YAPTIRIMLAR KAÇINILMAZDI’

Batılı liderler, Moskova'ya karşı uygulanacak yeni yaptırımların oyunun kurallarını değiştireceğini umarken, Rusya’dan sert açıklamalar geliyor.Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova bana, "Bu yaptırımların yasa dışı olduğunu düşünüyoruz. Uzun zaman önce bunun Batı'nın bize karşı kullanabileceği, gelişimimizi kontrol altına almak için kullanabileceği tek araç olduğunu anladık. Ne olursa olsun yaptırımların olacağını biliyorduk. Yaptırımlar kaçınılmazdı" dedi. 

Çok az Rus hükümetin çizgisine alenen karşı çıkıyor. Ancak önde gelen bazı Rus aydınları, Ukrayna'da "ahlaksız, sorumsuz ve canice" bir savaştan kaçınmak için bir dilekçe imzaladılar. "Rusların suç maceracılığının rehineleri haline geldiğini" iddia ediyorlar.Dilekçeye adını ekleyen Profesör AndreiZubov, "Rusya'da hükümetimizi veya parlamentomuzu etkileme imkanımız yok. Ancak fikrimi ifade edebilmek ve uluslararası hukuku çiğneyen Rusya'nın yönetici seçkinlerinden kendimi uzaklaştırmak için imzaladım" dedi. (BBC)