Doğrulanmamış sosyal medya görüntüleri, Rusya'nın Ukrayna sınırındaki bölgelere ve Moskova'nın 2014'te Ukrayna'dan ilhak ettiği Kırım'a büyük miktarlarda tank, zırhlı personel taşıyıcı ve diğer ekipmanı taşıdığını ileri sürdü.

‘’TEHDİTKAR ATMOSFER YARATILIYOR’’

Ukraynalı ve ABD'li yetkililer bu hafta, bu bölgelerde, Moskova destekli ayrılıkçılar tarafından kontrol edilen bölgelerin yakınında Rus askeri hareketini bildirdi. Zelenskyy, Ukrayna’nın doğu bölgelerinde tırmanan gerilimin, Kiev’in geçen yıl düzenlenen ateşkesi yeniden başlatmayı umduğu için Rusya’nın “tehditkar bir atmosfer” yaratmaya çalıştığını gösterdiğini söyledi.

Zelenskyy yaptığı açıklamada, "Sınır boyunca askeri tatbikatlar ve olası provokasyonlar şeklinde kasların esnetilmesi geleneksel bir Rus işidir" dedi.

RUSYA KÜÇÜMSEDİ

Bu hafta Moskova ve Kiev, Ukrayna'nın doğusunda hükümet güçleri ile Kremlin destekli ayrılıkçılar arasında ateşkesi baltalayan şiddet artışından birbirlerini sorumlu tuttu. Zelenskyy, yılın başından bu yana 20 Ukraynalı askerin öldüğünü ve 57 askerin yaralandığını söyledi. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba, Rusya'yı güvenlik durumunu "sistematik olarak kötüleştirmek" ile suçladı.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, "bu kimseyi rahatsız etmemeli ve kimseye tehdit oluşturmuyor" diyerek iddiaları küçümsedi ve Rusya'nın kendi sınırlarının güvenliğini sağlamak için önlemler aldığını söyledi. Peskov, "Rusya’nın sınırlarının çevresinde NATO’nun, diğer ittifakların, ülkelerin artan faaliyetleri var ve bunların hepsi bizi uyanık olmaya zorluyor" dedi. (Al Jazeera)