ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya'nın Ukrayna ile çatışmaya girmesi halinde "ciddi sonuçlar" olacağı konusunda uyardı.

Toplantı, Rusya'nın Ukrayna sınırına yakın bölgelerde ordusunu güçlendirmesiyle gerçekleşti. Ukrayna, Rusya'nın bölgeye 90 binden fazla asker yığdığını söylüyor. Moskova, Ukrayna'ya bir saldırı hazırladığını reddediyor ve Kiev'i askeri yığınak yapmakla suçluyor.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken'dan Türkiye mesajı - Sondakika Haberler

© ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken

‘DAHA FAZLA DİYALOG’ MESAJI

Gerginlik arttıkça, Rusya’dan Perşembe günü yaptığı açıklamada, üç şüpheli Ukraynalı güvenlik servisi ajanını tutuklandığı belirtildi. Rusya Federal Güvenlik Servisi, üç kişiden birinin terör saldırısı planlamakla suçlandığını, diğer ikisinin istihbarat toplamaya çalıştığını söyledi.

Lavrov ve Blinken, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) bir konferansında bir araya geldi. ABD'li yetkililer, iki tarafın Ukrayna konusunda daha fazla diyaloğu kabul ettiğini söyledi. Blinken, ABD Başkanı Joe Biden ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin arasında yakın gelecekte doğrudan görüşme ihtimali olduğunu söyledi. 

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: AB ile bir örgüt olarak ilişkimiz yok -  Haberler Son Dakika

© Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov

‘NATO GÜÇLERİNİ UKRAYNA’YA SOKMAYIN’

Rus Bakan Lavrov yaptığı bir konuşmada, NATO'nun gerilimi düşürme ve tehlikeli olayları önleme önerilerini yapıcı bir şekilde değerlendirmeyi reddettiğini söyleyerek, "NATO’nun askeri altyapısı sorumsuzca Rusya'nın Romanya ve Polonya'daki sınırlarına yaklaştırılıyor ve bir saldırı kompleksi olarak kullanılabilecek bir füzesavar savunma sistemi konuşlandırılıyor" dedi.

Lavrov, "Amerikan orta menzilli füzeleri, Avrupa'da ortaya çıkmak üzere ve askeri bir çatışma kabusunu geri getiriyor" diye ekleyerek, NATO’yu Rusya'ya komşu ülkeleri, yani Ukrayna'yı "çatışma merkezi" haline getirmemesi konusunda uyardı ve Rusya'nın yeni bir güvenlik anlaşmasına yönelik önerilerinin dikkatle değerlendirilmesini umduğunu söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanı ile düzenlediği ortak basın toplantısında Blinken, krizden kaçınmanın en iyi yolunun diplomasi olduğunu söyledi ve Rusya'yı güçlerini geri çekmeye çağırdı. 

BBC