22 Temmuz anlaşması, Kiev'in beş aydan uzun süren bir çatışmanın ardından paramparça ekonomisini yeniden inşa etmeye çalıştığı doğu Ukrayna'da savaş devam ederken önemli bir diplomatik atılımdı.

BAKAN SORUYOR: TAHIL VE DEMİR ARASINDAKİ FARK NE?

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, gemilerin yola çıkmasından sonra Facebook'ta yaptığı açıklamada, "BM ve Türkiye'den ortaklarımızın güvenlik garantilerinin çalışmaya devam etmesini ve limanlarımızdan yapılan gıda ihracatının tüm piyasa katılımcıları için istikrarlı ve öngörülebilir hale gelmesini bekliyoruz" dedi. 

Ukrayna Ekonomi Bakan Yardımcısı Taras Kachka Financial Times'a verdiği demeçte, "Bu anlaşma lojistikle, gemilerin Karadeniz'den geçişiyle ilgili. Tahıl ve demir cevheri arasındaki fark nedir?" dedi. 

3 GEMİ YOLA ÇIKTI

Türkiye Savunma Bakanlığı, Twitter'da, İrlanda'ya gitmekte olan 33 bin ton mısır taşıyan Panama bayraklı Navistar'ın Odesa'dan ayrıldığını duyurdu. 13 bin ton mısır taşıyan Malta bayraklı Rojen, Chornomorsk'tan Britanya'ya doğru yola çıktı.

Ayrıca 12 bin ton mısır taşıyan Türk bayraklı Polarnet gemisi, Türkiye’deki Karasu limanına gitmek üzere Çornomorsk'tan hareket etti. Odesa bölgesel yönetimi, Liberya bayrağı taşıyan Türk dökme yük gemisi Osprey S'nin Cuma günü tahıl yüklemek için Chornomorsk'a gelmesinin beklendiğini söyledi. (Reuters)