Ukrayna birlikleri, işgalinin ilk günlerinden bu yana Moskova'nın işgal ettiği bölgedeki bir dizi yerleşim yerinden Rus güçlerini itti. Cuma günü geç saatlerde yayınlanan bir videoda Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenski, Ukrayna güçlerinin Harkov bölgesindeki 30'dan fazla yerleşim yerini kurtardığını söyledi.

‘ÇETİN ÇATIŞMA DEVAM EDİYOR’

Harkov bölgesinin işgal altındaki bölgesinde Rus tarafından görevlendirilen bir yetkili, Moskova birliklerinin sahanın gerisinde olduğunu kabul etti. Devlet televizyonuna konuşan Vitaly Ganchev, Perşembe günü Ukrayna tarafından geri alınan Balakliia kasabası yakınlarında "çetin bir çatışmanın" sürdüğünü söyledi. 

Ukraynalı yetkililer, Herson bölgesinde planlı bir karşı saldırı planlarını telgrafla göndermişlerdi, ancak bunun yerine bu haftaki karşı saldırının ana odak noktası Harkov oldu ve görünüşe göre Ruslar da dahil olmak üzere herkesi şaşırttı. 

Ukrayna'nın toprakları geri almadaki başarısının intikamı olarak kınadığı bir saldırıda üçü çocuk en az 10 kişinin yaralandığını söyleyen yerel yetkililere göre, Moskova Cuma günü şehrin merkezine roket atarak karşılık verdi. 

UKRAYNA’NIN SONRAKİ HEDEFİ BELLİ

Ukrayna'nın bir sonraki büyük hedefi muhtemelen Kupiansk şehri olacak. Perşembe günü, Rus işgal makamları Kupiansk'tan kadın ve çocukları tahliye etmeyi planladıklarını, Ukrayna'nın şehre yönelik topçu saldırılarını öne sürdüler. Cuma günü sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafta, Ukraynalı güçlerin şehrin girişlerinden birinde Ukrayna bayrağıyla poz verdiği ortaya çıktı. Ancak fotoğraf doğrulanamadı.

ABD merkezli bir düşünce kuruluşu olan Savaş Araştırmaları Enstitüsü, Ukrayna güçlerinin önümüzdeki üç gün içinde şehri geri alabileceğini söyledi. Enstitü, kentin alınmasının işgal altındaki bölgeler arasındaki iletişim bağlantılarını keseceğini ve "Rusya'nın saldırı ve savunma operasyonlarını destekleme çabalarını engelleyeceğini" söyledi.

Zelenskiy, Perşembe gecesi yaptığı video konuşmasında, Ukrayna kuvvetlerinin eylül ayının başından bu yana Ruslardan bin kilometrekareden fazla bölgeyi geri aldığını söyledi. (Guardian)