Bir yasa, Rus pasaportlarından vazgeçip Ukrayna vatandaşlığı almadıkları sürece Rus vatandaşlarının kitap basmasını yasaklayacak. Yasak, yalnızca 1991'de Sovyet yönetiminin çöküşünden sonra Rus vatandaşlığına sahip olanlar için geçerli olacak.

Ayrıca Rusya, Belarus ve işgal altındaki Ukrayna topraklarında basılan kitapların ithalatını yasaklarken, başka herhangi bir ülkeden Rusça kitap ithalatı için özel izin alınmasını da gerektirecek.

Başka bir yasa, 1991 sonrası Rus vatandaşlarının medya ve toplu taşıma araçlarında müzik çalmasını yasaklarken, TV ve radyo yayınlarındaki Ukraynaca konuşma ve müzik içeriğine ilişkin kotaları da artıracak.

YÜZLERCE YILLIK RUS MİRASINDAN KOPUŞ

Yasaların yürürlüğe girmesi için cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenski tarafından imzalanması gerekiyor ve onun da karşı çıktığına dair hiçbir belirti yok. Ukrayna Kültür Bakanı Oleksandr Tkachenko, yeni kısıtlamaları memnuniyetle karşıladığını söyledi. Ukrayna kabinesinin internet sitesinde, "Yasalar, Ukraynalı yazarların, Rus işgalinden sonra fiziksel düzeyde hiçbir Rus yaratıcı ürününü kabul etmeyen mümkün olan en geniş kitleyle kaliteli içeriği paylaşmasına yardımcı olmak için tasarlandı" dedi.

Yeni düzenlemeler, Ukrayna'nın Moskova'nın yüzlerce yıllık yönetiminin mirasından kopma yolunda son bölüm. Ukrayna'nın başkenti Kiev'deki yüzlerce yer, Rusya ile olan ilişkilerini değiştirmek için yeniden adlandırmak için şimdiden tahsis edildi ve Ukrayna ve Rus halkının dostluğunu kutlayan Sovyet döneminden kalma bir anıt, Nisan ayında yıkıldı. (Guardian)