Ukrayna kuvvetleri ülkenin kuzey doğusunda beklenmedik, hızlı ilerlemeler kaydetmeye devam ediyor ve üç gün içinde işgal altındaki Harkov bölgesinin üçte birinden fazlasını geri alıyor. Ukrayna'nın toprak kazanımlarının çoğu, Rusya'nın savunma bakanlığı tarafından doğrulandı.

‘RUSLAR PANİĞE KAPILIP KAÇTI’

Eski bir ulusal güvenlik danışmanı olan ve Ukrayna özel kuvvetlerinde basın görevlisi olan Taras Berezovets, “Bu, büyük bir özel dezenformasyon operasyonuydu. Rusya, taarruzun güneyde olacağını düşündü ve ekipmanlarını taşıdı. Ardından güney yerine saldırı hiç beklemedikleri bir yerde gerçekleşti ve bu onların paniğe kapılıp kaçmalarına neden oldu” dedi. 

29 Ağustos'ta Ukrayna'nın Güney Komutanlığı, Herson bölgesinde uzun zamandır beklenen taarruzun başladığını duyurdu. Ancak Herson cephesindeki askerler, o sırada, söz konusu saldırıya dair hiçbir kanıt görmediklerini veya gerçekleşen aktif savaşların, birkaç gün önce teşebbüs edilen bir Rus saldırısına tepki olduğunu söylediler.

MEDYA ORTALIĞI KARIŞTIRDI

Son iki hafta boyunca, güneydeki Ukrayna kuvvetleri birkaç köyü ele geçirdi. Rus mevzilerinin rapor edilen gücü göz önüne alındığında küçük bir başarı değil. Ancak kazanımlar, Ukrayna kuvvetlerinin Temmuz ve Ağustos aylarında Herson bölgesinde kaydettiği istikrarlı ancak sınırlı ilerlemeden önemli ölçüde farklı değildi. Yine de, nüfusu birkaç bin olan bu küçük Herson köylerinin ele geçirilmesi, birdenbire uluslararası büyük bir haber haline geldi.

Ukrayna'nın Güney Komutanlığı Sözcüsü Natalia Humeniuk, "sessizlik rejimi" konusunda ısrar etti ve gazetecilerin Herson'daki cephe hatlarını ziyaret etmesini geçici olarak yasakladı. Ancak Berezovets, medyanın güney taarruzunun etrafındaki karışıklığın, Ukrayna tarafından birkaç aydır inşa edilen Rus güçlerini hedef alan koordineli bir dezenformasyon kampanyası olduğunu söyledi.

Berezovets, Rusya'yı kısmen Harkov bölgesi de dahil olmak üzere güney cephesine ekipman ve personel taşımaya kışkırtmakta başarılı olduğunu söyleyerek “Bu arada Harkov’daki adamlarımıza, çoğunlukla Amerikan olmak üzere en iyi batı silahları verildi” dedi. (Guardian)