Reuters, kaynaklarına atıfta bulunarak, Mısır'ın tedarik makamının tedarikçileri bu hafta sözleşme yükümlülüklerinden serbest bıraktığını ve sözleşmelerin uluslararası aracılık anlaşmasına varılmadan önce mi yoksa sonra mı iptal edildiğinin belirsiz olduğunu da ekledi.

7 AYLIK STOK YAPTI

Dünyanın en büyük buğday ithalatçılarından biri olan Mısır, Ukrayna'dan buğday alamayınca, tahılı başka bir yerden satın aldı. Basında çıkan haberlere göre, ülke Haziran ayında Romanya, Bulgaristan, Fransa ve Rusya'dan bir milyon tondan fazla buğday satın aldı. Bloomberg, Mısır'ın şu anda yedi aydan fazla buğday stokuna sahip olduğunu bildirdi.

Moskova ve Kiev, geçen Cuma günü Karadeniz üzerinden tahıl ihracatını yeniden başlatmayı kabul etti ve ilk geminin birkaç gün içinde yola çıkması bekleniyor. Tahmini olarak 20 milyon ton tahıl Ukrayna limanlarından sevk edilmeyi bekliyor.

Anlaşma, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından “umut işareti” olarak karşılandı ve yaygın olarak küresel gıda krizini hafifletmek için çok şey yapacak diplomatik bir atılım olarak tanımlandı.

EN BÜYÜK ALICI AB

Ukrayna'nın tahıl ihracatı, küresel arzın yüzde 15'inden fazlasını oluşturuyor. En büyük alıcı, onu esas olarak hayvan yemi olarak kullanan Avrupa Birliği. Ukrayna'nın 2021'de dünya buğday ihracatındaki payı, ana müşterileri Mısır ve Endonezya ile yüzde 10'da kaldı. Doğu Avrupa ülkesi, küresel buğday ihracatçıları arasında ABD, Kanada, Rusya ve AB'nin ardından beşinci sırada yer alıyor. Ukrainska Pravda gazetesinden alınan verilere göre, Ukrayna toplam küresel buğday üretiminin yüzde 3'ünü üretiyor. Ülkenin diğer tahıl ihracatı arasında arpa, darı, yulaf ve çavdar yer alıyor. (RT)