Ancak belirsiz ve potansiyel olarak maliyetli bir kış yaklaşırken, hükümetler Ukraynalılar için destek programlarını geri çekerken, Ukraynalı bir aileyi birkaç hafta veya ay boyunca ağırlamaktan mutlu olan birçok gönüllü şimdi savaşın yıllarca sürebileceğini fark ediyor. Gittikçe daha fazla sayıda Ukraynalı mülteci, kendilerini geçim sıkıntısı içinde buluyor.

Macaristan'a gelen Ukraynalılara yardım etmek için bir örgüt kuran Budapeşte'de yaşayan Rus gönüllü Anastasia Chukovskaya, "Aileler, artık Ukraynalıları ağırlayamayacaklarını söylüyor” dedi. 

‘UTANÇ VERİCİ TALEP’

Harkovlu 16 yaşındaki sanat öğrencisi Alisa, haftalarca bombalanan Saltivka banliyösündeki dairelerinden kaçtıktan sonra ailesiyle birlikte Nisan ayında Macaristan'a geldi. Budapeşte’de bulunan bir otelde iki gün geçirdikten sonra aile, kırsalda yaşayan ve Alisa'yı, erkek kardeşini ve anne babasını ağırlamayı kabul eden yaşlı bir Macar çift buldu. Çift, Ukraynalı misafirlerinin ihtiyaç duydukları kadar kalabileceklerini söyledi.

Ancak son zamanlarda, Macar hükümeti ulusal ortalamanın üzerinde enerji kullanan haneler için enerji faturalarında büyük artışlar açıklayınca, çift utanç verici bir talepte bulundu. Alisa, "O zamanlar savaşın sonuna kadar kalabileceğimizi söylerlerdi, ama şimdi enerji faturalarını karşılayamayacaklarını anladılar. Bize çok kibarca ayrılmamız gerektiğini söylediler” dedi.

‘YAŞLILARIN İŞİ ZOR’

Bazı Ukraynalı mülteciler Avrupa'da yeni hayatlarına başladı. Ancak genç ve internet konusunda bilgili Ukraynalılar yardıma erişebilir, bilgi bulabilir ve yardım etmeye istekli insanlarla bağlantı kurabilirken, özellikle İngilizce veya diğer yabancı dilleri konuşamayanlar olmak üzere, genellikle daha yaşlı ve daha savunmasız mülteciler olduğu söyleniyor. Chukovskaya, “Yiyecek ve erzakla ilgili gerçek bir sorun var ve gerçekten yeterince yiyemeyen ve yardıma nasıl ulaşacağını bilmeyen insanlar var” dedi.

UKRAYNALILARA EV YOK

Ukrayna'nın batısındaki Ivano-Frankivsk kentinden bir mülteci, savaş patlak verdiğinde oğluyla birlikte Budapeşte'ye geldi, çünkü kocası iki yıldır oradaki bir fabrikada çalışıyordu. Kocasının çalıştığı şirket tarafından işletilen bir yatakhanede bir oda kiraladılar, ancak son haftalarda yönetim, diğer işçiler için alana ihtiyaç duyulduğu için aileye ayrılmalarını söyledi. İsminin yayınlanmasını istemeyen kadın, evleri yıkılan Ukrayna'nın doğusundaki birkaç akrabasının şimdi evinde yaşadığı için Ivano-Frankivsk'e dönemeyeceğini söyledi. Budapeşte'de küçük bir daire kiralamak için yeterli parası var, ancak kendisine kiralamak isteyen bir ev sahibi bulamıyor.

HALK ‘ÇOK MALİYETLİ’ DİYOR

Diğer Avrupa ülkeleri Macaristan'dan çok daha misafirperver olduklarını kanıtladılar. Ancak, herhangi bir yerden daha fazla mülteci alan ve Ukrayna ve Ukraynalılara yardım etmenin ulusal bir gurur meselesi olarak görüldüğü Polonya'da bile, yakın tarihli bir anket, katılımcıların yüzde 62'sinin Ukraynalı mültecileri desteklemenin “çok maliyetli” hale geldiğini düşündüğünü gösterdi. (Guardian)