Myanmar’da seçilmiş hükümet ikinci dönemine başlarken meydana gelen askeri darbeden bu yana protestolar ve sivil eylemler ile çalkalanıyor.

50’DEN FAZLA GÖRÜNTÜ DOĞRULANDI

Uluslararası Af Örgütü bir raporda, ordunun "ülke çapındaki barışçıl protestoculara ve seyircilere karşı normalde savaş alanında görülen ölümcül taktikler ve silahlar kullandığını" söyledi.

Uluslararası Af Örgütü'nün Kriz Laboratuvarı, devam eden baskılardan gelen 50'den fazla videoyu doğrulayarak, güvenlik güçlerinin ölümcül güç kullanımını artırmayı içeren planlı, sistematik stratejiler uyguladığını doğrulayabilir.

Güvenlik güçleri, protestoculara karşı gerçek cephane kullanarak yaklaşık 60 kişinin ölümüne neden oldu. Polis, ülkenin dört bir yanındaki şehir ve kasabalardaki darbe karşıtı protestoları göz yaşartıcı gaz ve diğer silahlarla kırmaya çalışırken doğrulanmamış yeni ölümlerin olduğu bildirildi.

GERİLLA SPEKÜLASYONLARI

Myanmar, çoğu sınır bölgelerinde bulunan bir düzineden fazla etnik gerilla ordusuna sahip. Bu gerillalar, merkezi hükümetten daha fazla özerklik için onlarca yıllık mücadelelerin mirası ve birçoğunun hükümetle resmi veya gayri resmi ateşkes anlaşmaları var, ancak silahlı çatışmalar hala devam ediyor. Bazı etnik grupların hükümete baskı yapmak için protesto hareketiyle fiili bir ittifak oluşturabileceği yönünde spekülasyonlar var.

ABD’DEN YAPTIRIM

ABD, Myanmar’ın cunta şefi Orgeneral Min Aung Hlaing’in iki çocuğuna yaptırım uyguladığını duyurdu. Bunlar, ordunun iktidarı ele geçirip protestoculara yönelik ölümcül baskılarına başladığından beri ABD tarafından uygulanan bir dizi yaptırımın sonuncusu. Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Myanmar’ın askeri liderlerinin “şiddete başvurduğu ve demokrasideki baskısını sıkılaştırdığı için rejimden fayda elde edememesi” gerektiğini söyledi. (AP)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com