İnsan hakları örgütü, Katar'daki göçmen işçi ölümlerinin çoğunluğunun “doğal nedenlere”, kalp veya solunum yetmezliğine bağlı olduğunu söyledi. Bir uzmana göre, altta yatan ölüm nedeni olmadan “anlamsız” sınıflandırmalar açıklandı.

Sonuç olarak, ölümlerin yüzde 70 kadarı açıklanamayabilir. Raporda, "İyi kaynaklara sahip bir sağlık sisteminde, vakaların yüzde 1'i hariç tümünde kesin ölüm nedenini belirlemek mümkün olmalıdır" dedi.

BASKIYLA KARŞI KARŞIYA

Bulgular, Katar ve FIFA'nın, Dünya Kupası'nın başlamasına bir yıldan biraz fazla bir süre kala, işçi haklarını korumak için futbolculardan ve ulusal futbol federasyonlarından artan baskıyla karşı karşıya kalmasıyla ortaya çıktı.

Katar'ın Dünya Kupası organizasyon komitesi, Dünya Kupası inşaat projelerinde, 35'i "işle ilgili olmayan" olarak sınıflandırılan 38 işçi ölümü bildirdi. Ancak Uluslararası Af Örgütü, bu ölümlerin neredeyse yarısının gerektiği gibi soruşturulmadığına veya açıklanmadığına inanıyor. Grup, yoğun ısı ve neme maruz kalmanın önemli bir faktör olabileceğini söylüyor ve Katar yetkililerini işçiler için daha iyi korumalar uygulamaya çağırıyor.

‘’YAŞAM HAKKININ İHLALİ’’

Af Örgütü'nün Ekonomik ve Sosyal Adalet Başkanı Steve Cockburn, "Nispeten genç ve sağlıklı erkeklerin aşırı sıcakta uzun saatler çalıştıktan sonra aniden ölmeleri, Katar'daki çalışma koşullarının güvenliği hakkında ciddi soruları gündeme getiriyor. Göçmen işçilerin ölümlerinin altında yatan nedenleri araştırmakta başarısız olan Katar makamları, ele alındığında hayat kurtarabilecek uyarı işaretlerini görmezden geliyor. Bu yaşam hakkının ihlalidir” dedi.

Katar'ın 2 milyonluk göçmen işgücüne yönelik muamelesi, 2010 yılında Dünya Kupası’na ev sahipliği yapma hakkını kazanmasından bu yana amansız bir inceleme altına alındı. Şubat ayında Guardian, son on yılda Katar'da Güney Asya'dan 6 bin 500'den fazla göçmen işçinin öldüğünü açıkladı.

Katarlı yetkililer, işgücünün büyüklüğü göz önüne alındığında göçmen ölüm oranının beklenen aralıkta olduğunu iddia etti, ancak Uluslararası Af Örgütü'nün raporunda alıntılanan epidemiyoloji uzmanları, “yetkililerin bu iddiada bulunma kabiliyetinimevcut verilerin düşük kalitesi nedeniyle” sorguluyor.

(Guardian)