Uluslararası Hak Savunucuları (IRAdvocates), çocukken kaçırıldıktan sonra Fildişi Sahili'nde kakao toplamaya zorlandıklarını söyleyen sekiz Malili adına dava açtı. Davada yedi büyük kakao şirketini incelenecek. Bunlar: Nestle, Cargill, Mars, Mondelez, Hershey, Barry Callebaut ve Olam.

PROTOKOLE RAĞMEN DEVAM ETTİLER

IRAdvocates'e göre şirketler, bu davayı açan sekiz davacı da dahil olmak üzere, çocuk köleler tarafından hasat edilen ucuz kakao satışından kar elde etmeye devam ederek fayda sağlıyor ve bu yedi şirketin Fildişi Sahili'nde bunu yapma konusunda "uzun bir geçmişi" var.

IRAdvocates, 2001 yılında şirketler çocuk işçiliğini 2005 yılına kadar bırakacaklarını söyleyen Harkin-Engel Protokolünün imzalandığını söyledi. Ancak grup, zaman geçtikçe, şirketlerin çocuk işçiliğine son verme konusunda kendilerine daha fazla müsamaha göstermeye başladığını söylüyor.

AĞIR ŞARTLAR ALTINDA ÇALIŞTILAR

NORC tarafından Chicago Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, 2018-2019 sezonunda Fildişi Sahili ve Gana'da 1,56 milyon çocuk kakao üretimi için kullanıldı. Bunun yaklaşık 1.48 milyon çocuğu "tehlikeli çocuk işçiliğine" maruz bırakıldı. Çalışmaya göre bu, keskin aletler ve tarımsal kimyasalların kullanımını, ağır eşyaları taşımayı ve gece veya uzun saatler çalışmayı içeriyor.

"BİRİLERİNİN DUR DEMESİ GEREKİYOR"

IRAdvocate'in yönetici müdürü Terry Collingsworth yaptığı açıklamada, "Bu şirketler çocuk köleleri kullandıklarını kabul ediyorlar ve durdurmanın kendi çıkarlarına uygun olduğuna karar verene kadar bunu yapmaya devam edecekler" dedi ve "Bu şirketlere birileri dur diyene kadar çocuk köleliğinden yararlanmaya devam edecekler" şeklinde ekledi. Dava, insan ticareti ve zorla çalıştırma mağdurlarının bu tür taktikleri kullanarak şirketlere dava açmasına izin veren İnsan Ticareti Mağdurlarını Koruma Yeniden Yetkilendirme Yasasına dayanılarak açıldı. (Business Insider)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com