Kraliyet Mahkemesi Eski Başkanı Bassem Awadallah ve Şerif Hassan bin Zaid, Kral II. Abdullah'ın yerine üvey kardeşi Prens Hamza'yı getirme komplosuna katıldıkları iddiasıyla ağır çalışmaya mahkûm edildi.

PRENS YARGILANMADI

Bir AFP muhabiri, mahkemenin ikiliyi "iktidar sistemine karşı tahrik" ve "isyana teşvik" suçlarından mahkum ettiğini söyledi.Suç duyurusu, Prens Hamzah'ın komploya doğrudan dahil olduğunu kabul etse de, kendisi yargılanmadı.

21 Haziran'dan bu yana devam eden davada karar, sivil hakimlerin de yer aldığı askeri bir mahkeme olan Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından açıklandı.Her iki adamın da Suudi Arabistan ile bağları olduğu bilinmesine rağmen, Riyad darbe girişiminde herhangi bir rolü olduğunu şiddetle reddetti.

Nisan ayında Ürdün makamları, ülkeyi istikrarlı bir müttefik olarak gören yabancı gözlemcileri şoke eden bir açıklamayla, Nisan ayında krallığı istikrarsızlaştırmaya yönelik bir planı bozduklarını açıkladılar. İlk başta 18 şüpheli tutuklandı, ancak 16'sı daha sonra serbest bırakıldı.Başkent Amman'da darbeci olduğu iddia edilen zanlıların yargılanması kapalı kapılar ardında yapıldı.

MESAJLARIN ARDINDAN TUTUKLANDI

13 Nisan'da Awadallah'ın Suudi Veliaht Prensi Muhammed bin Salman ile sesli ve yazılı mesaj alışverişinde bulunduğunun ortaya çıkmasının ardından tutuklandığı bildirildi. Soruşturmaya yakın bir kaynak, ikilinin Ürdün'de giderek artan popüler huzursuzluğu nasıl ve ne zaman kullanacağını tartıştığını söyledi.

Awadallah ve Muhammed bin Salman arasındaki mesajlar, Ürdünlülerin bunu hemen ABD'li mevkidaşlarıyla paylaşmaları için yabancı bir güç tarafından hazırlanan bir komplonun yeterince kesin kanıtı olarak kabul edildi. Daha sonra ABD Başkanı Joe Biden'a rapor verdiler.

Bu istihbarata dayanarak Biden, Ürdün'deki huzursuzluğun kamuoyuna açıklanmasından sonraki saatlerde güçlü bir destek açıklaması yapmadan önce Kral Abdullah'ı aradı.

(Middle East Eye)