Araç, Mars bölgesini keşfedecek ve bir dizi bilim araştırması yürütecek. Perseverance, bölgeden örnekler toplayacak, drone’a benzeyen bir helikopteri Mars’a yerleştirecek ve Kızıl Gezegen’de yaşamın izlerini arayacak.

"İNİŞE HAZIRIZ"

NASA'nın Kaliforniya'daki Jet Propulsion Laboratuvarı'nda Perseverance projesinin Müdür Yardımcısı Jennifer Trosper, inişten iki gün önce gezicinin durumu hakkında düzenlenen bir basın toplantısında, "Uzay aracı mükemmel çalışıyor, hepimiz inişe geçmeye hazırız" dedi. Ajans personeli hevesle uzay aracını güvenli bir şekilde indirmeyi bekliyor.

"GARANTİ YOK"

NASA'nın gezici görevlerinin beşinde de çalışan Trosper, yaklaşmakta olan iniş hakkında Space.com'a "Kendimi harika hissediyorum ancak bu işte hiçbir garanti yok " dedi ve "Takım harika bir iş çıkarıyor, uzay aracı sağlam. Test programına liderlik ediyorum, planladığımız şeyleri yapacağından çok eminim. Yine garanti yok, ama harika hissediyorum" şeklinde ekledi.

NASA’DAN CANLI İZLEYEBİLİRSİNİZ

NASA'nın bilim müdür yardımcısı Thomas Zurbuchen yaptığı basın toplantısında, "Kızıl Gezegen’de bilim bizi bir araya getirebilir ve imkansız görünen zorluklara çözümler üretebilir" dedi. Trosper, uzay aracının Dünya'dan yaklaşık 201 milyon kilometre ve Mars'a 595 bin km uzaklıkta olduğu bildirildi. Mars’a yaklaşan uzay aracının inişini NASA’nın YouTube kanalından takip edebilirsiniz.

Araçtan gelen sinyale göre, uzay aracının inişi 18 Şubat 2021 tarihinde Türkiye saati ile 23.48’de gerçekleşecek.

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com