Çin, geçen yıl sadece 5 olan kuş gribi vakasına karşın, 2021'de H5N6 kuş gribi alt tipi ile 21 insan enfeksiyonunu Dünya Sağlık Örgütü'ne bildirdi. Rakamlar 2017'de H7N9 ile enfekte olan yüzlerce kişiden çok daha düşük olsa da, enfeksiyonlar ciddi, birçok kritik hasta ve en az altı ölü bırakıyor.

'ACİL'

Rotterdam'daki Erasmus Üniversitesi Tıp Merkezi'nde karşılaştırmalı patoloji profesörü Thijs Kuiken, "Çin'de bu yıl vakalardaki artış endişe verici. Yüksek ölümlere neden olan bir virüs" dedi.

4 Ekim'de yaptığı açıklamada vakalardaki artışın altını çizen DSÖ, vakaların çoğunun kümes hayvanları ile temas ettiğini ve insandan insana bulaşan doğrulanmış bir vaka olmadığını söyledi. Riski ve insanlara yayılmadaki artışı anlamak için daha fazla soruşturmanın "acil" gerekli olduğunu söyledi.

'TEHDİT OLUŞTURUYOR'

Çin, dünyanın en büyük kümes hayvanı üreticisi ve grip virüsleri için bir rezervuar görevi gören ördek üreticisidir.

Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ne (CDC), H5N6 insan vakalarındaki artış hakkında yorum yapmak için ulaşılamadı. Ancak geçtiğimiz ay web sitesinde yayınlanan bir araştırma, "H5N6'nın artan genetik çeşitliliği ve coğrafi dağılımının kanatlı endüstrisi ve insan sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğunu" söyledi.

Kuş gribi virüsleri sürekli olarak evcil ve yabani kuşlarda dolaşmakta, ancak nadiren insanları enfekte etmektedir. Bununla birlikte, kümes hayvanı popülasyonları büyüdükçe artan virüslerin evrimi, insanlar arasında kolayca yayılan ve bir pandemiye neden olacak bir virüse dönüşebilecekleri için büyük bir endişe kaynağıdır. 

Reuters