Uzmanlar, Papua Yeni Gine'deki inanılmaz derecede düşük aşılama oranları nedeniyle, dünyayı etkisi altına alacak bir sonraki Covid-19 varyantının orada ortaya çıkabileceği konusunda uyardılar.

AVUSTRALYA TEDİRGİN

Papua Yeni Gine, Avustralya'nın en yakın komşusudur ve en yakın noktasında Torres Boğazı'ndaki Avustralya topraklarından sadece 4 kilometre uzaklıktadır. Pandeminin çeşitli zamanlarında Papua Yeni Gine’den gelen yolcuların virüsü Avustralya'ya getirebileceğine dair korkular vardı.

Avustralya’daki Kızılhaç’ın Uluslararası İnsani Yardım Programlarının Başkanı Adrian Prouse, "Yeni bir varyantın ortaya çıktığı bir sonraki yerin burası olmasından endişeleniyorum” dedi. 

© Avustralya’daki Kızılhaç’ın Uluslararası İnsani Yardım Programlarının Başkanı Adrian Prouse

Geçen yıldan beri Papua Yeni Gine’de bulunan Burnet Enstitüsü'nden bir epidemiyolog olan Stefanie Vaccher bu endişeyi yineleyerek, "Aşılama oranlarının düşük olduğu popülasyonlarda, virüsün yayılması ve mutasyona uğraması için daha fazla fırsat var. Nüfusun yüzde 4'ünden daha azının aşılandığı ülkede, virüsün mutasyona uğraması ve yayılması için birçok fırsat var" dedi. 

Guardian