Tonga'nın Avustralya'daki Misyon Başkan Yardımcısı Curtis Tu'ihalangingie, "İnsanlar panikliyor, koşuyor ve yaralanıyor. Muhtemelen daha fazla ölüm olacak ve durumun böyle olmaması için dua ediyoruz" diye ekledi.

‘KAYBIN GERÇEK BOYUTU ÖLÇÜLEMİYOR’

Tu'ihalangingie, Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri (NZDF) keşif uçuşları tarafından çekilen görüntülerin, Mango adasında yıkılan bir köyün ve yakınlardaki Atata adasında kayıp binaların "endişe verici" manzaralarını gösterdiğini söyledi. Tonga polisi Yeni Zelanda Yüksek Komisyonuna, teyit edilen ölü sayısının iki olduğunu ancak Güney Pasifik ada ülkesindeki iletişim kesintisi nedeniyle, kayıpların gerçek boyutunun net olmadığını söyledi. Avustralya Pasifik Bakanı Zed Seselja, Tonga yetkililerinin izole, alçakta bulunan Ha'apai adaları grubundan ve koşulların "çok zor olduğu, anlıyoruz, tsunamide birçok evin yıkıldığı" diğer dış adalardan insanları tahliye etmeyi umduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler daha önce Mango'nun bulunduğu Ha'apai'de bir tehlike sinyali algılandığını bildirmişti. BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Tongan donanmasının bölgenin 5-10 metre yüksekliğinde olduğu tahmin edilen dalgalardan etkilendiğini söyledi.

PİSTİN TEMİZLENMESİ GEREKİYOR

Yeni Zelanda ve Avustralya tarafından çekilen hava görüntüleri, kalın bir kül tabakasının adaları örttüğünü gösterdi. Takımadaların ana havaalanı olan Fua'amotu Uluslararası Havaalanı, Cumartesi günkü patlama ve tsunamiden zarar görmedi, ancak yoğun kül yağışı tam operasyonları engelliyor ve uluslararası yardım çabalarını engelliyor. BM insani yardım ofisi, Tongalı yetkililerinin pistin temizlenmesinin manuel olarak yapıldığı için günler süreceğini ve Çarşamba günü en erken açılış olacağını söyledi.

DÜNYAYLA BAĞLANTISI KESİLDİ

Takımadalar, ana denizaltı iletişim kablosunu kesen patlamadan bu yana dünyadan büyük ölçüde kopmuş durumda. Asya-Pasifik'teki çeşitli denizaltı kablolarını onarmak için sözleşmeli ABD merkezli özel bir şirket olan Subcom, Tonga'dan Fiji'ye uzanan kabloyu onarmak için Tonga Cable şirketiyle birlikte çalıştığını söyledi.