Afgan güvenlik güçlerinin 300'den fazla üyesi militanlardan kaçmak için sınırı geçerek Tacikistan'a kaçtı. Badakhshan ve Takhar eyaletleri şu anda ilgili bölgesel başkentlerin ötesinde büyük ölçüde Taliban kontrolü altında.

KAMPANYANIN KALBİ TESLİM EDİLDİ

Kalan İngiliz birliklerinin ne zaman evine döneceği konusunda kamuoyuna herhangi bir açıklama yapılmadı. Üst düzey kaynaklar kısa süre önce ABD ve İngiliz misyonlarının 4 Temmuz'da sona ereceğini söylediler. Cuma günü ABD, Afganistan'daki kampanyasının kalbi olan Bagram hava üssünü teslim etti, bu da ülkede artık önemli operasyonlar gerçekleştiremeyeceği anlamına geliyor. Kalan birkaç yüz asker, büyükelçilik için nöbet görevinde.

BU HAFTA NETLEŞİYOR

Ancak kısa bir süre sonra düzenlediği basın toplantısında Biden, ABD'nin konuşlandırılmasının sona ermesiyle ilgili soruları bir hafta sonu tatili olduğunu ve “Mutlu şeyler hakkında konuşmak istiyorum” diyerek geçiştirdi. O zamandan beri Basın Sekreteri JenPsaki, son birliklerin muhtemelen Ağustos ayının sonunda çıkacağını söyleyerek beklentileri düşürdü.

İngiltere'nin planlarının, Boris Johnson'ın bu hafta başında, İngiltere'nin gelecekteki diplomatik ve askeri varlığının şeklini belirleyecek olan ulusal güvenlik konseyi (MGK) toplantısından sonra parlamentoya yaptığı açıklamada netleşmesi bekleniyor. 

TALİBAN HER YERİ İSTİYOR

Taliban şu anda Afganistan'ın yaklaşık 400 bölgesinin yaklaşık üçte birini kontrol ediyor ve daha fazlasını tehdit ediyor. Henüz herhangi bir eyalet başkenti almamış olsalar da, doğudaki Gazne Şehrinden kuzey Faryab eyaletindeki Maimana'ya kadar birçoğunu kuşatıyorlar.

Birçok bölgede, güvenlik güçleri, bazen yerel büyüklerin aracılık ettiği anlaşmalar altında, savaşmadan teslim oldu. Taliban'ın teslim olan askerleri kucakladığını ve onlara eve gitmeleri için para sağladığını gösteren videolar, hükümet güçlerine hayatlarını kaybetmeden görevlerini bırakabilecekleri konusunda güven vermiş olabilir.
(Guardian)