İngiltere’deki Yahudi cemaatinin önde gelen isimleri 27 Ocak'taki Yahudi Soykırımını Anma Günü'nde Uygur Müslümanlarına yönelik yapılan zulmü protesto etti. 

Hahamlar ve soykırımdan kurtulanlar, Çin'in Uygurlara yönelik acımasız muamelesine karşı daha güçlü bir duruş sergilemesi için Birleşik Krallık hükümetine baskı yapma çabalarının ön saflarında yer aldılar.

NAZİLERİN YAPTIĞINA BENZER

İngiliz Yahudileri Temsilciler Kurulu Başkanı Marie van der Zyl, başbakana yazdığı yakın tarihli bir mektupta, "Bir topluluk olarak, Yahudilere yapılan soykırımla bu soykırımın karşılaştırılmasından tereddütlüyüz" şeklinde yazdı. 

Bununla birlikte, Çin'de olduğu söylenenlerle 1930'lar ve 40'larda Nazi Almanya’sında olanlar arasında benzerlikler olduğunu ve Boris Johnson'ı harekete geçmeye çağırarak, Uygurların insan hakları ihlallerinin "zamanımızın en ciddi öfkesi olarak şekillendiğini" söyledi.

YASA AZ FARKLA REDDEDİLDİ

Geçtiğimiz hafta, hükümetin yüksek mahkemenin soykırım yaptığı tespit edilen bir ülkeyle herhangi bir ticaret anlaşmasını yeniden gözden geçirmesini isteme girişimi çok az farkla parlamentodan geçmedi. 

Dini gruplar ve güçlü bir partiler arası milletvekilleri ittifakı tarafından desteklenen bu tedbir, Uygurların korunmasına yönelikti.

(Guardian)