Barcelona'ya gelişleri, dünyanın dört bir yanındaki yetkililerin orman yangınlarındaki artışla karşı karşıya kalmasıyla yeniden canlandırılan asırlık bir stratejiyi benimseyen en son yerlerden biri haline getirdi.

‘YENİ BİR ŞEY İCAT ETMİYORUZ’

Taktiğin ana fikri, orman yangınına meyilli alanlarda yangınlar için yakıt olarak birikebilecek kuru bitki örtüsü otlayan hayvanlara teslim edilmesidir. Barcelona yakınlarındaki Girona eyaletinde 2016'dan beri stratejiyi uygulayan kar amacı gütmeyen Pau Costa Vakfı'ndan Guillem Canaleta, “Burada yeni bir şey icat etmiyoruz. Yaptığımız şey, zaten var olan ve yok olan bir şeyi kurtarmak" dedi.

Barcelona'nın Belediye Meclisi Üyesi Eloi Badia, pilot projenin Nisan ayında, şehrin üzerinde yer alan ve yılda ortalama 50 yangın gören 8 bin hektarlık bir yeşil alan olan Collserola Parkı’nda başlatıldığını söyledi.

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDA AYNI STRATEJİ

Şehrin stratejiye girmesi, dünya çapında benzer çabaları yansıtıyor. Geçen yıl 850 bin hektardan fazla alanın orman yangını sebebiyle yandığı California'da, bir düzine şirket hedeflenen otlatma için keçiler için sözleşme yapıyor. Portekiz'de, nesli tükenmekte olan 45 Garrano atı, Faia Brava rezervini 2017 orman yangınının yıkıcı etkisinden kurtarmaya yardım etmekle ödüllendirildi. Kanada'nın British Columbia eyaletinde, orman yangını riski taşıyan alanları temizlemek için sığırlar kullanıldı.

İspanya'nın bazı bölgeleri, yaklaşık 20 önce, ülkenin güney bölgesi çobanlara aşırı büyümüş ovaları ve vadileri hayvanlarıyla birlikte geçmeleri için ödeme yapmaya başladığında, stratejiyi benimsedi. Bölgesel program o zamandan beri 100 binden fazla hayvanı içerecek şekilde genişletildi ve yetkililerin araziyi mekanik olarak temizleme maliyetinin yaklaşık yüzde 75'ini kurtardı.

BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞİ ARTTIRIYOR

Otlatmanın başka faydaları da oldu: hayvanlar arazide hareket ederken tohum taşırlar ve döllerler ve görece ayrım gözetmeyen beslenme alışkanlıkları, bazı bitkilerin rekabet avantajını azaltarak biyolojik çeşitliliği besler. Leipzig Üniversitesi'ndeki Alman Bütünleştirici Biyoçeşitlilik Araştırmaları Merkezi'nde araştırmacı olan Julia Rouet-Leduc, araştırmaların hedeflenen otlatmanın mekanik temizleme ve kontrollü yakma gibi diğer orman yangını önleme yöntemleriyle eşleştirildiğinde etkili olabileceğini öne sürdüğünü söyledi. (Guardian)