Karadağ'ın başkenti Podgorica'da binlerce kişi, yeni seçilen hükümetin ülkenin Sırbistan ile olan karmaşık ilişkisinde gerilimi artıran tartışmalı bir din yasasını değiştirme çabalarına karşı protesto düzenledi. 

Hükümet, Sırp Ortodoks Kilisesi'nin karşı çıktığı dini mülkiyet yasasını değiştirme planları nedeniyle Sırp yanlısı olmakla suçlandı.

GEÇEN YIL KABUL EDİLMİŞTİ AMA BU YIL DEĞİŞTİRİLECEK

Protesto, Balkan ülkesinde Ağustos ayında yapılan parlamento seçimlerinde uzun süredir iktidarda olan Batı yanlısı partiye karşı çoğunluk elde ettikten sonra iktidara gelen yeni hükümete karşı düzenlenen ilk büyük protesto. 2019'un sonlarında kabul edilen tartışmalı
yasa, Sırp Ortodoks Kilisesi tarafından yönetilen yüzlerce manastırın Karadağ devlet mülkiyetine dönüştüğünü görebilecek bir süreç ortaya koydu.

Ancak Sırp yanlısı ve Kilise ile yakından uyumlu yeni hükümet şimdi mülklerin Belgrad merkezli Sırp Ortodoks Kilisesi’nin elinde kalmasını sağlamak için yasanın yeniden yazılması önerisinde bulunuyor.

YENİ HÜKÜMET ÜLKENİN EKSENİNİ DEĞİŞTİRECEK

Protestocular, bu ayın başlarında iktidara gelen hükümeti "Karadağ devletini ve ulusal kimliğini silmeye" çalışmakla suçladılar. Dini yasa değişikliklerine ilişkin meclis oylamasının ne zaman yapılacağı belli değil. Karadağ'ı Sırbistan ve Rusya'nın etkisinden uzaklaştıran eski hükümet, ülkeyi 2017'de NATO üyesi yapmıştı ve Avrupa Birliği’ne üyelik görüşmelerini hızlandırmıştı. Ancak yeni kurulan hükümet, görünen o ki tam tersi bir yol izleyecek.

(Al Jazeera)
Çeviri: İsmail Cömert