Aşı Güvenliği İzleme Kurulu ölen kişinin Covid-19 aşısının birinci dozunu vurulduktan iki hafta sonra hayatını kaybettiğini duyurdu. Kurul, ölen gencin yaşadığı belirtilerle ilgili tıbbi yardım ya da tedavi görmediğini bildirdi.

Açıklamada, "Kurul, elindeki bilgilere dayanarak, bahse konu kişinin büyük ihtimalle aşıya bağlı miyokarditten hayatını kaybettiği görüşündedir" denildi.

Miyokardit kalp kasındaki iltihaplanma nedeniyle organın kan pompalama kabiliyetinin sınırlanmasına yol açıyor ve kalp atış ritminde değişikliğe neden oluyor. Pfizer/BioNTech aşısının nadir görülen yan etkilerinden biri olan miyokardit ile aşı arasındaki ilişki yakından takip ediliyor.

Pfizer sözcüsü Yeni Zelanda'da yaşanan olaydan haberdar olduklarını ve olabilecek her türlü yan etkiye dair raporları takip ettiklerini belirtti. Sözcü bu olaya rağmen aşılarının fayda-zarar dengesinin pozitif olduğu inancını sürdürdüklerini kaydetti.

İKİ KİŞİ DAHA AŞI YAPTIRDIKTAN SONRA YAŞAMINI YİTİRDİ

Yeni Zelanda Aşı Güvenliği İzleme Kurulu biri 13, diğeri 60 yaşında iki kişinin daha aşı olduktan sonra tahminen miyokardit sebebiyle yaşamını yitirdiğini belirtti. Kurul 13 yaşındaki çocuğun ölüm sebebinin aşıya bağlı olup olmadığına dair daha fazla detaya ihtiyaç duyduklarını belirtti, ancak 60 yaşındaki kişinin ölümünün aşıya bağlı olmadığı görüşünü dile getirdi.

Kurul, bu nadir yan etkilere rağmen aşının hala salgının getirdiği risklere karşı faydalı olduğunu vurguladı.

Yeni Zelanda'da geçtiğimiz ağustos ayında bir kadınPfizer/BioNTech aşısı yaptırdıktan sonra yaşamını yitirmiş, sağlık bakanlığı yetkilileri ölümün miyokardite bağlı olduğunu açıklamıştı.

Aşı Güvenliği İzleme Kurulu da ölüm sebebinin muhtemelen aşılamadan kaynaklandığını belirtmiş, ancak ölen kişide aynı zamanda aşılamanın sonucunu etkilemiş olabilecek başka tıbbi sorunların da olduğunun altını çizmişti.