Şubat ayında Başbakan Jacinda Ardern, hükümetin aşıyı cephe personeli için zorunlu hale getirmeyeceğini ve aşıyı reddedenlerin arka odadaki rollere alınacağını söyledi. Gümrüklerin insan kaynaklarından sorumlu genel müdür yardımcısı Jacinda Funnell, ancak deniz sınırında sabit süreli istihdamda olan dokuz işçiyi yeniden görevlendirmek için başka bir iş bulunamadığını söyledi.

SENDİKALAR KARŞI ÇIKTI

Funnell yaptığı açıklamada, "Bu bireylerin işten ayrılmak zorunda kaldıkları için üzgünüz ve bunun onlar için ne kadar zor bir durum olduğunu anlıyoruz" dedi. Aşı olması gereken ön saflarındaki gümrük personelin yaklaşık yüzde 95'inin ilk dozunu aldığını ve yüzde 85'inin ikinci aşı dozunu aldığını söyledi.

Yeni Zelanda sendikaları, aşıyı reddeden işçilerin işten çıkarılmasına karşı çıkarak bu kişilerin işlerine iade edilmesi gerektiğini söyledi. Kamu Hizmeti Birliği Sendikası’ndan yapılan açıklamada, "Zorunlu aşılamayı desteklemiyoruz ve aşı yaptırmamayı seçen işçilere karşı ayrımcılığa müsamaha göstermeyeceğiz’’ denildi. 

‘1 MAYIS’A KADAR AŞI OLUN!’

Covid-19 Halk Sağlığı Müdahale Yasası kapsamında yapılan Sağlık Bakanlığı emri, yüksek riskli sınır ortamlarında çalışan herkesin 1 Mayıs tarihine kadar aşılanmasını yasal bir zorunluluk haline getirdi. Nisan ayında Yeni Zelanda Savunma Kuvvetleri, Covid-19 aşısı olmayı reddeden ekip üyelerini işten çıkarmakla tehdit etti.

Savunma Kuvvetleri Başkanı Hava Mareşali Kevin Short RNZ tarafından yayınlanan personele yazışmada şunları söyledi: "Temel aşılamanın kabul edilmemesi, bir kişinin gelecekteki hizmetinin gözden geçirilmesine yol açacaktır." (Guardian)