Mahkeme işlemlerinde yalnızca “S” olarak anılan adamın, jüri tarafından sakıncalı materyal bulundurmaktan ve bir polis memurunun arama yetkisini kullanmasına yardımcı olmamaktan suçlu bulunduğu bildirildi.

'ZARAR VERME RİSKİ YÜKSEK'

Kararda Yargıç Fitzgerald, “IŞİD'in amaçlarını ve yöntemlerini desteklediğinizi öne sürdüğünü ve mevcut suçlamalara benzer şekilde yeniden suç işleme riskinizin yüksek olduğu sonucuna vardığını ve topluluk içinde şiddet içeren eylemlerde bulunmak için gerekli araçlara ve motivasyona sahip olduğunuzu ve bugüne kadar şiddet eyleminde bulunmamış olmanıza rağmen başkalarına zarar verme riskinizin yüksek olduğunu gösteriyor” şeklinde kaydetti. 

Fitzgerald ayrıca “aşırı tutumlar, izole yaşam tarzı, hak duygusu ve şiddet eğilimi” gibi risk faktörlerini de belirtti.

POLİS GÖZETİMİNDEYKEN SALDIRDI

Geçtiğimiz gün, bir adam bir süpermarkete girdi ve polis tarafından vurularak öldürülmeden önce birkaç kişiyi bıçakladı. Altı kişi hastaneye kaldırıldı. Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern, saldırganın birkaç yıldır yetkililer tarafından bilindiğini ve IŞİD ideolojisinden ilham aldığını doğruladı. New Zealand Herald and Stuff'ın mahkeme raporlarına göre, zanlı, saldırıyı gerçekleştiren kişiyle aynı kişi.

Adam, saldırı sırasında doğrudan gözetim altındaydı ve polis tarafından takip ediliyordu. Polis Komiseri Andrew Coster, polisin saldırı gerçekleştikten 60 saniye sonra harekete geçtiğini söyledi. Coster, “Gözetim ekipleri, faaliyetlerini izlemek için olabilecekleri kadar yakındı. Gerçek şu ki, birini 7/24 gözetlerken her zaman hemen yanında olmanız mümkün değil" dedi. 

Guardian