Sağlık Bakanı Yardımcısı Dr. Ayesha Verrall yaptığı açıklamada, yeni yasanın yasal sigara içme yaşının sigarasız nesil yaratmak için her yıl artacağı anlamına geldiğini söyleyerek, “Bugün halkımızın sağlığı için tarihi bir gün” dedi.

ÜLKE TAMAMEN KURTULUYOR

Hükümet, önümüzdeki dört yıl içinde ülkeyi tamamen sigaradan arındırma hedefine ulaşmak ve sigarayı erişilemez hale getirmek için diğer önlemlerin yanı sıra yaş sınırını da duyurdu. Diğer önlemler arasında tütün ürünlerindeki yasal nikotin miktarının çok düşük seviyelere indirilmesi, sigaraların yasal olarak satılabileceği dükkanların kapatılması ve bağımlılık hizmetlerine ayrılan fonların artırılması yer alıyor. 

Verrall, “Gençlerin sigaraya asla başlamamasını sağlamak istiyoruz, bu nedenle yeni gençlik gruplarına tütün ürünleri satmayı veya tedarik etmeyi suç haline getireceğiz. Yasa yürürlüğe girdiğinde 14 yaşında olan kişiler asla yasal olarak tütün satın alamayacak” dedi. Halihazırda, Yeni Zelanda'nın günlük sigara içme oranları zamanla düşüyor. 10 yıl önce yüzde 18 olan rakamlar, 2018'de yüzde 11,6'ya düştü. 

GENÇLER ELEKTRONİK SİGARAYA AKIN EDİYOR

Sigara içmenin yerini şimdiden genç Yeni Zelandalılar arasında büyük ölçüde elektronik sigaralar aldı. Bu, aynı zamanda asla sigaraya başlamamış birçok genci de kendine çekiyor. Bu yıl 19 bin lise öğrencisiyle yapılan ankete göre, yaklaşık yüzde 20'si her gün veya günde birkaç kez elektronik sigara içiyordu.

Elektronik sigara uyarısı - Sağlık Haberleri 

© Elektronik sigara

Plan, bazı partilerden eleştiri aldı ve tütün konusunda büyüyen karaborsayla ilgili endişeler de dile getirildi. Hükümet, ilk tekliflerde bu riski kabul ederek, yapılan açıklamada, "Kanıtlar, Yeni Zelanda'ya kaçak olarak sokulan tütün ürünlerinin miktarının son yıllarda önemli ölçüde arttığını ve organize suç gruplarının büyük ölçekli kaçakçılığa karıştığını gösteriyor" denildi. 

Guardian