Hamle, geçen ay New York'ta bir süpermarkette ve Teksas'ta bir ilkokulda 31 kişinin ölümüne neden olan toplumsal tepkileri takip ediyor. Tasarının şimdi Başkan Biden'ın imzalayarak yasa haline getirebilmesi için Temsilciler Meclisi'nden geçmesi gerekecek.

Oylamadan sonra yayınlanan bir açıklamada, Biden, meclis üyelerini "yasa tasarısını derhal oylamaya ve masama göndermeye" çağırdı. Biden, "28 yıllık eylemsizliğin ardından bu gece, iki partiden kongre üyeleri ülke çapındaki ailelerin çağrısına kulak vermek için bir araya geldi ve topluluklarımızdaki silahlı şiddet belasını ele almak için yasa çıkardı" dedi.

Meclis Başkanı Nancy Pelosi, Cumhuriyetçi lider Kevin McCarthy'nin üyelerini tasarıya karşı oy kullanmaya çağırmasına rağmen, tasarıyı hızla Meclis'ten geçirme sözü verdi. Oylamadan sonra Pelosi, "Yarın sabah ilk iş olarak komite bu hayat kurtaran yasayı zemine taşımak için toplanacak" dedi.

MİLYARLARCA DOLARLIK DÜZENLEMELER

Reformlar, 21 yaşından küçük alıcılar için daha sıkı kontrolleri ve zihinsel sağlık programları ve okul güvenliği yükseltmeleri için federal fonda 15 milyar doları içeriyor. Ayrıca, devletleri tehdit olarak kabul edilen insanlardan ateşli silahları kaldırmak için "kırmızı bayrak" yasalarını uygulamaya teşvik etmek için finansman çağrısında bulunuyor.

Tasarı da önemli çünkü on yıllardır önerilen reformların hem Demokratlardan hem de Cumhuriyetçilerden bu düzeyde destek alması ilk. Tarihsel olarak, ABD silah yasalarını güçlendirme çabaları Cumhuriyetçi parti tarafından engelleniyordu. (BBC)