Onaylanan kararnameyle, 40 bin tonun üzerindeki yolcu gemilerinin ve konteyner gemilerinin ünlü Saint Mark meydanının önünden geçmeden yanaşabilecekleri bir terminal inşa edilecek. 

HÜKÜMET: UZLAŞTIRACAĞIZ

Kültür Bakanı Dario Franceschini yaptığı açıklamada, "Son yıllarda Venedik'i ziyaret eden herkes, yüzlerce metre uzunluğundaki ve apartmanlar kadar yüksek olan bu gemilerin böylesine kırılgan yerlerden geçtiğini görünce şok oldu" dedi. Venedik sakinleri, hükümetleri yıllardır büyük gemileri yasaklamaya çağırıyordu. 

Hükümet yaptığı açıklamada, "Venedik’in sanatsal, kültürel ve çevresel mirasını koruma ihtiyaçları ile kruvaziyer faaliyeti ve mal trafiğiyle ilgili kişileri uzlaştırmak" istediğini söyledi.

HENÜZ BELLİ DEĞİL

Venedik'i büyük yolcu gemilerinden korumaya yönelik bu son girişimin başarılı olup olmayacağı henüz belli değil. 2013 yılında, o zamanki hükümet 96 bin gros tondan fazla geminin Giudecca kanalını geçmesini yasakladı, ancak yerel bir mahkeme daha sonra kararı bozmuştu.

Kruvaziyer sektörünü de kasıp kavuran corona virüs salgını öncesinde Venedik, yılda 25 milyonun üzerinde ziyaretçi çeken İtalya'nın başlıca turistik mekanları arasındaydı. (France 24)