Hollandalı gazeteci Ingeborg Beugel, Miçotakis ve Mark Rutte'nin ortak açıklamalarının ardından, "Başbakan Miçotakis, en sonunda ne zaman yalan söylemeyi bırakacaksınız. Mültecileri geri itmeniz hakkında yalan söylemek, Yunanistan'daki mültecilere ne olduğu hakkında yalan söylemek? Bunu ne zaman bırakacaksınız?" şeklinde soru sordu. 

Beugel, Birleşmiş Milletler'in mülteci örgütü UNHCR'nin de aralarında bulunduğu insan hakları grupları ve örgütlerinin Yunanistan'ın sığınmacıları kara ve deniz sınırlarında yasadışı bir şekilde Türkiye'ye geri ittiği yönündeki iddialarına atıfta bulunuyordu, ancak Yunanistan bu uygulamayı reddediyor.

Merkez sağ Yeni Demokrasi partisi ile iktidara gelen Miçotakis, hükümetinin göç politikasını "zor ama adil" olarak nitelendirerek savundu ve Yunanistan'ın Avrupa'nın ön cephesinde olduğu 2015'ten bu yana denizde yüzlerce insanı kurtardığını söyledi. 

BAŞBAKANIN KONUŞMASINI KESTİ

Gazeteci Beugel, "Deliller var ve inkar edip yalan söylemeye devam ediyorsunuz. Neden dürüst değilsiniz? Neden 'Brüksel bizi yalnız bıraktı, altı yıl bekledik, kimse bir şey yapmadı' demiyorsunuz" diye devam etti. 

Yunan başbakan, "Hollanda'da politikacılara doğrudan soru sorma kültürünüz olduğunu anlıyorum, buna çok saygı duyuyorum. Bu makamda maddi gerçeklerle desteklenmeyen suçlamalar ve ifadelerle beni veya Yunan halkını aşağılamanızı kabul etmeyeceğim" diye yanıtladı. 

Miçotakis, yetkililerin Avrupa Birliği düzenlemelerine uygun olarak tekneleri "önlediğini" ve "on binlerce Afgan" dahil olmak üzere 50 bin kişiye sığınma hakkı verdiğini söyledi.Beugel, koşulların "korkunç" olduğunu söyleyerek onun sözünü kesti.

Miçotakis gözle görülür bir şekilde öfkeyle, "Bak, bu binaya gelip bana hakaret etmeyeceksin. Bu konuda net miyim?” şeklinde karşılık vererek, "Bizim politikamız bu, bunun yanında olacağız ve kimsenin bu hükümete zarar vermesini ve insanlık dışı davranışlarla suçlamasını kabul etmeyeceğim" diye ekledi. (Reuters)