Journal of Comparative Psychology'de yayınlanan bir araştırma, dünya genelindeki sekiz tesisten 134 erkek ve dişi yunusları inceledi. Her yunusun kişiliği tesislerdeki personel tarafından değerlendirildi. Çalışmanın sonuçları, belirli kişilik özelliklerinin, özellikle merak ve sosyallik konusunda bir benzerlik buldu.

FARKLI ORTAMA RAĞMEN

Çalışma, araştırmacılara, belirli insan kişilik özelliklerinin yakın çevrelerden bağımsız olarak nasıl geliştiğini anlamada yardımcı oldu. Bu benzerlikler, yunusların tamamen farklı bir ortamda evrimleşmelerine rağmen bulundu. Hull Üniversitesi'nde psikoloji öğretim görevlisi ve çalışmanın baş yazarı Blake Morton, bu araştırmanın yunusların kişiliğinin bu şekilde ilk kez çalışıldığını söyledi. Morton, “Yunuslar bu tür bir araştırma için harika bir hayvandı çünkü primatlar gibi yunuslar da zeki ve sosyaldir. Zeka ve girişkenlik gibi faktörler kişiliğe katkıda bulunuyorsa, yunusların da primatlara benzer kişilik özelliklerine sahip olması gerektiğini düşündük" dedi.

HERKES PRİMATLARA BAKIYORDU

Morton ayrıca, “Yunuslar, pek çok primat gibi, vücutlarının temel vücut işlevleri için ihtiyaç duyduklarından çok daha büyük beyinlere sahiptir. Büyük beyin, esasen onların yeteneklerini güçlendiriyor ve zeki türler genellikle çok meraklı oluyor" dedi. Morton, “Çoğu araştırma primatlar üzerinde yapıldı, bu yüzden farklı bir şey yapmaya ve yunuslara bakmaya karar verdik. Daha önce hiç kimse bizim sahip olduğumuz gibi yunusların kişiliklerini incelememişti" dedi. (Guardian)

Çeviri: İsmail Cömert / polemikhaber.com