Bilim insanları ve doktorlar bir zirvede, ‘’İngiltere'nin küresel ulaşım merkezi olarak konumu, buradaki herhangi bir yeni varyantın dünyaya hızla yayılacağı anlamına geliyor’’ şeklinde uyardılar. 

‘’HAYRETE DÜŞTÜK’’

Yeni Zelanda, İsrail ve İtalya'daki hükümet danışmanları, politika hakkında alarm zilleri çalanlar arasında yer alırken, bin 200'den fazla bilim insanı, Lancet dergisine, stratejinin aşıya dirençli varyantların gelişmesine izin verebileceği konusunda uyarıda bulunan bir mektubu destekledi.

Yeni Zelanda hükümetinin bir danışmanı zirvede yaptığı açıklamada, kendisinin ve meslektaşlarının İngiltere'de alınan yaklaşım karşısında hayrete düştüklerini söyledi. Michael Baker, “Yeni Zelanda'da, bilimsel uzmanlık söz konusu olduğunda her zaman liderlik için Birleşik Krallık'a baktık, bu yüzden temel halk sağlığı ilkelerine bile uyulmayacak olması çok dikkat çekici” dedi. 

‘’TAKLİT EDİLEBİLİR’’

Ayrıca, Dünya Sağlık Örgütü'nün kıdemli danışmanı olan Valencia Üniversitesi'nden Prof. José Martin-Moreno da "Sahip olduğunuz bilimsel bilgilere rağmen bunun neden olduğunu anlayamıyoruz" dedi. Diğerleri ise, İngiliz hükümetinin yaklaşımının, başka yerlerdeki yetkililer tarafından siyasi çıkar için taklit edileceği konusunda uyardı. New York'ta Access Health International'a başkanlık eden öncü bir AİDS araştırmacısı olan Dr. William Haseltine, “Korktuğum şey, eyaletlerimizin çoğunda en kötü dürtülerin bazılarının Birleşik Krallık örneğini takip etmesidir” dedi. 

University College London'ın klinik operasyonel araştırma birimi direktörü Prof Christina Pagel, "Küresel bir seyahat merkezi olarak konumumuz nedeniyle, Birleşik Krallık'ta baskın hale gelen herhangi bir varyant muhtemelen dünyanın geri kalanına yayılacaktır. İngiltere politikası sadece bizi etkilemiyor. Herkesi etkiliyor ve yaptığımız işte herkesin payı var” dedi. 

Lancet'e gönderilen mektupta, "Hükümetin tehlikeli ve etik olmayan bir deneye giriştiğine inanıyoruz ve 19 Temmuz 2021'de kaldırılacak olan kısıtlama planlarını durdurmaya çağırıyoruz" şeklinde kaydedildi. (Guardian)