Ülkenin doğusunda meydana gelen 6.1 büyüklüğündeki deprem, 10 bin evi yıktı veya hasarlı bıraktı ve yaklaşık 2 bin kişiyi yaraladı. Afet, ülkenin kırılgan sağlık sistemini zorlarken, iktidardaki Taliban için büyük bir sınav olarak görülüyor. 

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdul Qahar Balkhi, "İslam Emirliği, dünyadan Afganlara en temel hakkı olan yaşam hakkı olan yaptırımları kaldırmak, varlıklarımızı dondurmak ve aynı zamanda yardım sağlamak yoluyla vermesini istiyor" dedi. 

İnsani yardım Afganistan'a akmaya devam ederken, uzun vadeli kalkınma için ihtiyaç duyulan fonlar, yabancı güçlerin geri çekilmesiyle Ağustos 2021'de Taliban'ın ülkenin kontrolünü ele geçirmesiyle durduruldu ve İslamcı grubun yönetimi, uluslararası hükümetler tarafından resmen tanınmıyor. 

BAKAN: ÖNCE FON SONRA İNSAN HAKLARI

Batılı hükümetler, özellikle kadınların ve kızların Taliban yönetimi altında çalışma ve okuma hakları gibi insan hakları konusunda endişe duyuyor. Mart ayında grup, kız liselerinin açılmasını durdurdu.

Konuyla ilgili sorulan Balkhi, Afganların hayat kurtaran fonlara erişim hakkının öncelikli olması gerektiğini belirterek, uluslararası toplumun insan hakları konusundaki endişeleri ilgili ülkeye bağlı olarak farklı şekilde ele aldığını da sözlerine ekledi. (Reuters)