Ukrayna cumhurbaşkanı, oradaki bir Rus hava üssünü vuran ve bir kişiyi öldüren bir dizi patlamanın ardından konuştu. Zelensky patlamalardan bahsetmezken, "Kırım Ukrayna’nın ve bundan asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

‘SAVAŞIN BAŞLANGICI’

Rusya Savunma Bakanlığı, mühimmatın üste patlatıldığını söyledi. Bu arada, Ukrayna patlamalarla ilgili herhangi bir sorumluluk üstlenmedi. Ayrı bir gelişmede, Ukraynalı yetkililer, Rusya'nın Dnipropetrovsk bölgesinde ve güneydeki Zaporizhzhia bölgesinde bir gecede düzenlenen Rus hava saldırılarında 13 kişinin öldüğünü söylüyor.

Kırım uluslararası olarak Ukrayna'nın bir parçası olarak tanınıyor, ancak Karadeniz’de bulunan yarımada, küresel toplumun gayri meşru gördüğü bir referandumun ardından 2014 yılında Rusya tarafından ilhak edildi. Birçok Ukraynalı bunu Rusya ile savaşlarının başlangıcı olarak görüyor.

‘KIYAMET ERKEN GELİR’

Ukrayna'nın Kırım'a yapacağı herhangi bir saldırı, Moskova tarafından son derece ciddi kabul edilecektir. Rusya, geçen ay eski Cumhurbaşkanı Dmitry Medvedev'in geçen ay Ukrayna'nın Kırım'ı hedef alması halinde "Kıyamet günü gelecek" şeklinde bir uyarıda bulundu.

Zelensky'nin son sözleri, Ukrayna'nın savaş bitmeden önce yarımadayı geri alması gerektiğine inandığını gösteriyor, ancak geçmişte bu konuda farklı şeyler söyledi. Daha önce, Rusya'nın 24 Şubat'tan önce pozisyonlarına dönmesi halinde Ukrayna'nın barışı kabul edebileceğini, bu da Kırım'ın geri alınmasının daha fazla müzakere konusu olabileceği anlamına geldiğini belirtti. (BBC)