Yetkililer rekor sayıda vaka bildirdiğinden, ülke genelinde on milyonlarca insan, tüm Jilin eyaleti ve teknoloji merkezi Shenzhen dahil olmak üzere kısıtlamalarla karşı karşıya. Etkilenen firmalar arasında Toyota, Volkswagen ve Apple tedarikçisi Foxconn yer alıyor.

VUHAN’DAN SONRA İLK

Tecritler, önemli tedarik zincirlerinin kesintiye uğrayabileceği endişelerini artırdı. Salı günü Çin, çoğu Jilin'de olmak üzere 5 binden fazla vakayla rekor kırdı. Kuzeydoğu eyaletinin 24 milyon sakininin tamamı Pazartesi günü karantina altına alındı. Çin, pandeminin başlangıcında Vuhan ve Hebei'nin kilitlenmesinden bu yana ilk kez tüm bir eyaleti kısıtladı.

Jilin sakinlerinin dışarı çıkması yasaklandı ve eyaletten ayrılmak isteyen herkesin polis izni için başvurması gerekiyor. Salı günü başkent Pekin'e komşu olan Langfang kentindeki yetkililer ve güneydeki Guangdong eyaletindeki Dongguan da acil sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Etkilenen bölgelerin birçoğundaki işletmelere, yiyecek, kamu hizmetleri veya diğer ihtiyaçlar gibi temel hizmetleri sağlamadıkları sürece, çalışanlarını evden çalıştırmaları veya kapatmaları söylendi.

NE ZAMAN AÇILACAĞI BİLİNMİYOR

Apple için iPhone üreten Foxconn, Pazartesi günü Shenzhen'deki faaliyetlerini durdurdu ve üretime yeniden başlayacağı tarihin "yerel hükümet tarafından bildirileceğini" söyledi. BBC'ye yapılan açıklamada, "Çin'deki çeşitlendirilmiş üretim sahalarımız nedeniyle, üretim hattını potansiyel etkiyi en aza indirecek şekilde ayarladık" denildi. Dünyanın en büyük iPhone fabrikası olan Zhengzhou'daki fabrikası, şehir kısıtlamalardan etkilenmediği için açık kalıyor.

Jilin eyaletindeki Changchun kentindeki fabrikasını kapatan Toyota, işlerin ne zaman yeniden başlayacağına dair bir zaman çizelgesi vermedi. Japon otomobil üreticisinden yapılan açıklamada, hareketin "tedarikçi operasyonunun etkisi" ile "çalışanların ve ilgili tarafların emniyeti ve güvenliğini" dikkate almak için yapıldığı belirtildi. Alman otomobil üreticisi Volkswagen de otomobillerinin ve bileşenlerinin üretiminin "etkilendiğini", ancak fabrikasını Perşembe günü yeniden açmayı umduğunu söyleyerek Changchun'daki operasyonlarını durdurdu. 

Şimdiye kadar Çin, yeni vakalar ortaya çıktığında hızlı kapanmalara, toplu testlere ve seyahat kısıtlamalarına başvurduğu katı sıfır Covid-19 politikası nedeniyle nispeten daha az vaka kaydetti. Bununla birlikte, Omicron varyantının hızlı bulaşması, bu politikaya bağlı kalmayı zorlaştırıyor. (BBC)