Nisan ayında başbakan olarak göreve başlamasından bu yana ilk röportajında konuşan 70 yaşındaki Şerif, Pakistan'ı 2018'den beri yöneten eski kriket yıldızı Khan'ın ülkeye hem içerinden hem de dışarıdan zarar verdiğini söyledi.  

ÜLKEDE KRİZ BİTMİYOR

Pakistan şu anda eşi görülmemiş bir ekonomik krizin ortasında, çünkü artan enflasyon, çok yüksek dış borç, azalan döviz rezervleri ve ülkenin tarihinin en kötü selinden sonra 30 milyar dolardan fazla zararla boğuşuyor. 

Eski Başbakan Navaz Şerif'in küçük kardeşi ve Pakistan'ın en güçlü siyasi hanedanlarından birinin üyesi olan Şerif, politikaları ekonomiyi harabeye çeviren Han'ı “yalancı ve hilekar” olarak nitelendirdi. Seçmenler arasında hala büyük popülaritesini koruyan Khan, parlamentodaki müttefiklerinin çoğunun kendisine karşı döndüğünü gören bir güvensizlik oyu sonrasında bu yıl Nisan ayında iktidardan uzaklaştırıldı. Khan'ın oylamayı durdurmak için anayasayı ihlal ettiği tespit edildi ve ayrıca iktidarı muhalefet koalisyonuna devretmek yerine sıkıyönetim ilan etmekle tehdit etti.

SES KAYITLARI ELE VERDİ

Khan, oylamanın ABD tarafından kendisine karşı bir "dış güçler komplosu" olduğu yönünde tekrar tekrar iddialarda bulundu ve ABD, ordu ve hükümetteki isimlerin inkarlarına ve diplomatlarla yapılan özel görüşmelere rağmen bunu kanıtlayabileceğini iddia etti. 

Khan'ın başbakanken ofisinde yaptığı özel gayri resmi konuşmaların ses kayıtlarının internete sızdırılmasının ardından konu geçen hafta daha da alevlendi. İddiaya göre ses sızıntılarında, Khan, dış güçler iddialarıyla ilgili bir komplonun nasıl üretileceğini tartışıyordu. 

‘YALANCILIĞINI KANITLADI’

Başbakan Şerif, sızdırılan seslerin “Khan'ın dünyadaki en büyük yalancı olduğuna dair reddedilemez bir onay” olduğunu söyledi. İktidardan uzaklaştırıldığından beri, şimdi muhalefetin lideri olan Khan, ülke çapındaki mitinglerde ve konuşmalarda milyonlarca sadık destekçisini kışkırtıyor, komplo teorileri üretiyor ve Şerif liderliğindeki koalisyon hükümetini yozlaşmış ve " Batıdan ithal edilen bir hükümet” olarak nitelendiriyor. (Guardian)