Muhalefet politikacıları, kadın ünlüler ve diğerleri, 73 yaşındaki eski başbakanı bilgisiz ve ataerkil olmakla suçlayarak yorumlarını saçmalık olarak nitelendirdi.

Kaczynski, "Genç kadınların 25 yaşına kadar içki içtiği durumun devam ettiğini görürsek, o zaman çocuk kalmayacak. Bir erkeğin alkolik olabilmesi için ortalama 20 yıl aşırı içmesi gerekir, bir kadın ise sadece iki yıl" dedi. 

Çocuğu olmayan sağcı Hukuk ve Adalet Partisi’nin lideri, bilgilerinin “erkek alkolik hastalarının üçte birini tedavi etmeyi başaran ancak kadınları iyileştiremeyen” bir doktordan geldiğini söyledi.

Kaczynski, kadınların genç yaşta çocuk sahibi olmasını desteklemediğini, çünkü “bir kadının olgunlaşması ve anne olması gerektiğini” sözlerine ekleyerek "Ama 25 yaşına kadar şişeyi vurursa, burada biraz şaka yapıyorum, o zaman doğum oranı için iyiye işaret değil" dedi.

MUHALEFETTEN SERT TEPKİ: ATAERKİL YAŞLI MORUK

Sol görüşlü politikacı Joanna Scheuring-Wielgus, Kaczynski'yi "ataerkil yaşlı bir moruk" olarak nitelendirerek yorumları "saçma" olarak reddetti. Gazetecilere verdiği demeçte, “Elbette buna gülebiliriz, bundan komik capsler yapabiliriz, ancak bu ciddi, trajik bir mesele” dedi.

Polonyalı futbol yıldızı Robert Lewandowski'nin eşi Anna da sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “YETER. Politikacıların asıl sorunu anlamak yerine kadınları haksız yere suçladığını görmek beni sinirlendiriyor” diye kaydetti. 

‘İKTİDAR AİLE VE KADIN KARŞITI’

Eleştirmenler, Polonyalı kadınların finansal nedenlerle ve Hukuk ve Adalet Partisi tarafından getirilen kürtaj kısıtlamalarından korktukları için çocuk sahibi olmakta tereddüt ettiklerini savundu. Scheuring-Wielgus, “Bu hükümet altındaki Polonya, aile ve kadın karşıtıdır” dedi.

Resmi istatistikler, mevcut doğum oranını her kadın için 1.3'ün biraz üzerinde, yani hem AB ortalamasının hem de nesil yenileme eşiğinin altında bir rakam olarak gösteriyor. (Guardian) 

POLEMİK HABER/ DIŞ HABERLER