Rusya merkezli haber ajansı Interfax ile konuşan Snowden'ın avukatı Anatoly Kucherena'ya göre, CIA ve Ulusal Güvenlik Teşkilatı’nın (NSA) eski görevlilerinden olan kritik isim, yemin ettikten sonra yeni vatandaşlığına ve pasaportuna kavuştu. 

Kucherena, Snowden'ın artık bir Rus pasaportuna sahip olması nedeniyle, kendisine karşı suç duyurusunda bulunulan herhangi bir yabancı devlete yasal olarak iade edilemeyeceğini kaydetti. ABD'de casusluk ve devlet malını çalmakla suçlanıyor.

UKRAYNA SAVAŞINA GÖNDERİLECEK Mİ?

Eylül sonunda Snowden'a vatandaşlık verildiğinde, eski istihbaratçının artık Rus ordusuna alınıp Ukrayna'da savaşmak üzere gönderilebileceğine dair endişeler dile getirildi. Ancak avukatı, Snowden'ın teknik olarak askerlik çağında bir Rus vatandaşı olmasına rağmen, Rus ordusunda hiç görev yapmadığı için seferberlik için uygun olmadığını açıkladı.

DEVLET BELGELERİNİ SIZDIRMIŞTI

2013'te Snowden, NSA'nın ABD’li sivilleri hedef alan ve onların elektronik iletişim verilerini ve telefon kayıtlarını toplayan gözetim operasyonlarını ortaya çıkararak çok sayıda gizli belgeyi sızdırdı ve açıklamaları, hükümet gözetimi hakkında ülke çapında tartışmalar başlattı. Öte yandan, ABD’de temyiz mahkemesi, NSA'nın programını yasa dışı ilan etti. 

Sızan dosyalar basına yansıdığında, Washington, Snowden'ın ABD vatandaşlığını iptal etti ve onu fiilen vatansız bir birey haline getirdi. Başlangıçta Hong Kong'dan Latin Amerika'ya kaçmaya çalıştı, ancak Moskova'nın Sheremetyevo Havaalanı’nda bir aydan fazla mahsur kaldı. Sonunda, bugüne kadar kaldığı Rusya'da sığınma hakkı kazandı. 

POLEMİK HABER/DIŞ HABERLER