CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Fethi Açıkel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla “Türkiye’de çocukların sorunlarını” ele alan bir çalışma yaptı. 
Açıkel, çalışmasında; çocuk işçiliğinden, eğitim alanındaki sorunlara, çocuk yoksulluğundan madde bağımlılığına, pandemideki eşitsizliklerden çocuklara yönelik istismara ve çocuk evliliklerine kadar yaşanan sorunları inceledi. Açıkel, Türkiye’nin çocukluğun en güç olduğu ülkeler sıralamasında 180 ülke arasında 59. sırada olmasına dikkat çekti. CHP’li Açıkel, 6 yılda bin 591 çocuğun intihar ettiğini söyleyerek, “Saray rejiminde çocuklara bayram yok” dedi.

“6 ÇOCUKTAN BİRİ ÇALIŞANI OLMAYAN HANEDE BÜYÜYOR”

CHP’li Açıkel, “2014 yılında 10 çocuktan biri, çalışanı olmayan bir hanede hayatını sürdürürken, bugün 6 çocuktan biri çalışanı olmayan bir hanede yaşamaktadır. Yoksulluk ve sosyal dışlanma riski altında olan çocuk oranı 27 AB üyesi ülkede yüzde 22,5 iken, ülkemizdeki iki çocuktan birisi yoksulluk ve sosyal dışlanma riskiyle karşı karşıyadır. Türkiye 27 AB ülkesindeki çocuk yoksulluğunun yüzde 59’unu tek başına üretmiştir” dedi.

“İKİ MİLYON ÇOCUK İŞÇİ”

CHP’li Açıkel, çocukların yaşadığı sorunların başında çocuk işçiliğinin geldiğini söyleyerek, Türkiye’de kayıt dışı çalışanlarla birlikte ise yaklaşık 2 milyon çocuğun “işçi” olduğunu vurguladı. Çocuk işçiliğinin, çocuklar üzerinde bir ekonomik şiddet olduğunun altını çizen Açıkel, hane halkı gelirine katkı sunmak ve kendi ihtiyaçlarını karşılamak için çalışan çocukların yaşama, sağlıklı gelişim, beslenme, eğitim gibi en temel haklardan mahrum kaldıklarını belirtti. Açıkel, sadece geçtiğimiz yıl 14 yaş altında en az 24 çocuğun, 15-17 yaş arasında en az 46 çocuğun yaşamını yitirdiğini aktardı.

‘HER DÖRT KİŞİDEN BİRİ ÇOCUK AMA HASTANELER YETERSİZ”

Açıkel, her dört kişiden birinin çocuk olduğu Türkiye’de, kadın doğum ve çocuk hastanesi ve yatağı sayısının çok yetersiz olduğunu belirtti. Türkiye’de 23 kadın doğum ve çocuk hastanesinde 3 bin 952 yatak, 4 çocuk hastanesinde bin 409 yatak bulunduğunu söyledi. Bununla birlikte madde bağımlılığı sorununa değinen Açıkel, 2019 yılı itibariyle yatarak bağımlılık tedavisi gören kişilerin yüzde 12’sinin ilk kez 15 yaşın altındayken madde kullandığını söylemesine dikkat çekti.

“TÜRKİYE 41 ÜLKE ARASINDA SONDAN İKİNCİ”

Türkiye’nin nitelikli eğitime erişim açısından 2006 yılında dünyadaki 167 ülke arasında 102. sıradayken, 2020 yılında 118. sıraya gerilediği verisini paylaşan CHP’li Açıkel, eğitimdeki sorunların pandemiyle birlikte derinleştiğini söyledi. Açıkel, pandemi döneminde uzaktan eğitim için kullanılan Eğitim Bilişim Ağı (EBA) ile ilgili de şu verileri paylaştı:

“Sürdürülebilir Yönetişim Göstergeleri Ağı sıralamasında Türkiye, 41 ülke arasında sondan ikinci sıradadır. 6 milyon öğrenci İnternet erişimi ya da cihazları olmadığı için EBA’yı etkin kullanamamış, 2 milyon 660 binden fazla öğrenci ise EBA’ya hiç erişememiştir. Öğrencilerin yalnızca yarısının evinde sabit internet hattı mevcuttur. Kırsal bölgelerde yaşayan 1 buçuk milyon öğrencinin yaşadığı bölgede internet altyapısı yoktur. Öğrencilerin yüzde 5’inin televizyonu bile yoktur. EBA’ya giriş yapabilenlerin yüzde 60’ından fazlası, yani 8,5 milyon öğrenci ise dersleri küçük cep telefonu ekranından takip edebilmiştir. Öğrencilerin yalnızca yüzde 38’inin tablet ya da bilgisayara erişimi mevcuttur”

“713 BİNDEN FAZLA KIZ ÇOCUĞU EVLENDİRİLDİ”

CHP’li Açıkel, Adalet Bakanlığı’nın 2019 yılı adli istatistiklerine göre Türkiye’de “cinsel dokunulmazlığa karşı suç” kapsamında açılan 49 bin davanın yarıya yakını çocuklara karşı işlenen suçları içerdiği ve çocukların cinsel istismarı için açılan davaların sayısında 2012-2019 yılları arasında yüzde 29 artış görüldüğünü söyledi. Açıkel, 2002-2020 yılları arasında 713 binden fazla kız çocuğu evlendirildiğini, 2020 yılında gerçekleşen tüm evliliklerin ise yaklaşık yüzde 3’ünün 16-17 yaşındaki kız çocuklarının oluşturduğunu vurgulayarak, “Çocuk istismarlarına göz yumuluyor” dedi.

“AİLE DESTEKLERİ SİGORTASI, ÖZGÜVENLİ BİREYLER YETİŞTİRECEK”

Açıkel, CHP’nin Aile Destekleri Sigortası ve bu kapsamda verilecek desteklerle, anne karnından başlayarak her türlü fırsata sahip özgüvenli bireyler olarak yetişmelerinin sağlanacağını vurguladı. CHP’li Açıkel, “Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği, yoksulluk ve yoksunluk çekmediği, ailesini ve kendisini geçindirmek için çalışmak zorunda kalmadığı bir Türkiye inşa etmek için sosyal devletin tüm olanaklarını seferber edeceğiz. Güçlü Sosyal Devleti yeniden tesis ederek, beslenmeden, sağlığa, eğitime ve sosyal gelişime kadar tüm ihtiyaçları, hiçbir çocuğun fırsat eşitsizliği nedeniyle mağdur olmamasını sağlayacak şekilde gidereceğiz. Nitelikli ve ücretsiz eğitimle eğitimde fırsat eşitliğini sağlayacak, çocuklarımızı şiddet ve istismar kültürüne karşı tavizsiz biçimde koruyacağız” dedi.