Çevresel Çalışma Grubu, Greenpeace ABD ve topluluklarında bitcoin madenciliği tesisleriyle mücadele eden birkaç grup tarafından koordine edilen ve ‘İklimi Değil Kodu Değiştir’ adlı kampanya, Bitcoin’i, devasa karbon ayak izinin üstesinden gelmek için kripto para madenciliğinin şeklini değiştirmeye çağırıyor.

Kripto para birimlerinin değeri ve kullanımı arttıkça, kampanyanın organizatörleri, Bitcoin’in aynı şeyi izlemesi veya daha az enerji yoğun başka bir yöntem bulması gerektiğini savunuyor. Kampanya Direktörü Michael Brune, " Kısmen endüstrinin şu anki konumundan ve aynı zamanda büyümesiyle ilgili endişelerimizden dolayı bu büyük bir problem” dedi.  

Çin, geçen Mayıs ayında madencilik ve ticaret konusunda bir baskı başlattıktan sonra ABD şimdi kripto para madenciliğinde dünyaya liderlik ediyor. Brune, “Harekete geçen veya kapatılması planlanan kömür santralleri şimdi yeniden canlandırılıyor ve yalnızca Bitcoin madenciliğine yönlendiriliyor. Çoğu durumda ekonomik olarak giderek daha rekabetçi olmayan gaz santralleri de artık bitcoin madenciliği yapıyor. Bunu ülkenin her yerinde görüyoruz” dedi.

‘YENİLENEBİLİR BÜYÜMEYİ ENGELLİYOR’

Bazı bitcoin madencileri, son zamanlarda rüzgar ve güneşten yenilenebilir enerji kullanarak operasyonlarını güçlendirmeye başladılar. Ancak Brune, bu tür hareketlerin “açıkça iyi niyetli” olsa da, “birkaç yüksek profilli madencilik işletmesine güç sağlayan bazı butik rüzgar veya güneş operasyonları” eklemenin çevresel maliyeti karşılamaya yetmeyeceğini söyledi. Brune, “Fosil yakıt kullanımının artması, Bitcoin madenciliğinde yenilenebilir büyümeyi geride bırakıyor ve bu temel zorluk” dedi.

Kripto şirketi Ripple'ın kurucusu ve yönetim kurulu başkanı ve bir iklim aktivisti olan Chris Larsen, kodda herhangi bir değişiklik yapılmadığı takdirde, temel sorunun Bitcoin yazılımının "maksimum enerji kullanımını teşvik etmesi" olarak kalacağını söyledi. Bir "kabus senaryosu", dünyanın Çin, ABD ve AB'de yenilenebilir bir geleceğe ulaştığı, ancak fosil yakıt bakımından zengin ülkelerin operasyonlarını sürdürmek için Bitcoin madenciliğine geçtiğini söyledi. (Guardian)